SEB mot strömmen på fallande börs

Stockholmsbörsen rörde sig tydligt nedåt när handeln inleddes på fredagen i likhet med de stora börserna på kontinenten.

Av de 30 bolagen i storbolagsindexet var 28 ned, med i synnerhet fordonsrelaterat och verkstad på minus. SEB gick emot strömmen och steg efter en rekommendationshöjning, medan SSAB och Boliden låg i botten.

Vid 10.20-tiden var OMXS30 ned 0,8 procent till 1.602 och aktier för 2,4 miljarder kronor hade då omsatts. I Tyskland och Frankrike sjönk motsvarande index omkring 0,5 procent.

De kinesiska börserna föll i storleksordningen 2,5 procent på fredagen, mot bakgrund av den allt hätskare handelskonflikten med USA.

I OMXS30 tog SEB och defensiva Astra Zeneca toppositionerna med uppgångar på 0,1-0,2 procent. Deutsche har höjt sin rekommendation för SEB till köp.

“Med starka fundamenta, en hög kapitalbuffert och en av de högsta utdelningsrelationerna anser vi att nuvarande värdering innebär ett attraktivt läge att kliva in för långsiktiga investerare”, skriver Deutsche Bank i sin analys.

I motsatt riktning handlades Nordea och Swedbank, som sjönk 0,5 respektive 1,2 procent. Båda har fått rekommendationen sänkt till jämvikt från övervikt av Barclays.

Svagast för dagen var alltså råvarubolagen Boliden och SSAB, som båda förlorade mer än 2 procent. De globala gruvbolagen backade också på Londonbörsen, samtidigt som basmetallpriserna gick ned.

I övrigt noterades en rad verkstadsbolag med negativa siffror. Bland annat tappade SKF, Sandvik och Atlas Copco 1,3-1,8 procent.

Utanför OMXS30-indexet var bostadsbyggaren Besqab ned 1 procent efter det att bolaget redovisat fallande resultat och intäkter. I motsatt riktning gick Engelska skolan som steg 6 procent. Skolföretaget redovisade på fredagsmorgonen både ökad omsättning och resultat.

Även CLX Communications, blivande Sinch, rapport fick ett mycket positivt mottagande och aktien stärktes 7 procent. Det justerat ebitda-resultatet landade på 112 miljoner kronor för kvartalet, upp från 65 miljoner samma period i fjol.

Fingerprint Cards gick ned för andra dagen i följd, nu med 6,5 procent. Aktien steg på onsdagen 44 procent efter sin kvartalsrapport.

Börserna i Oslo och Köpenhamn är stängda på fredagen för firande av nationaldagen respektive stora bönedagen.

Aktivistfonden Cevian har sålt sitt innehav i det danska fraktbolaget DSV, motsvarande 3,7 procent av bolaget till kursen 575 danska kronor.

På makroagendan återstår bland annat EMU-områdets KPI och byggproduktion för april klockan 11, samt USA:s ledande indikatorer och Michiganindex klockan 16.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.