SEB: Riksbanken behåller nollräntan

Det var intressant att notera att riksbankschefen Stefan Ingves inte tog upp reporäntan eller inflationen i sitt anförande på fredagen, och på en direkt fråga om reporäntan var Ingves mycket tydlig med att en räntesänkning inte är en lämplig åtgärd i rådande situation. Det skriver SEB-ekonomerna Lina Fransson och Olle Holmgren.

Detta i en snabbkommentar på Ingves webbsända anförande på fredagen.

“Detta stöder vår bedömning om att Riksbanken kommer att behålla reporäntan på 0 procent”, skriver ekonomerna.

De konstaterar samtidigt att Ingves, utan att presentera några detaljer, klargjorde att penningpolitiken kan göras mer expansiv, och att han avslutade sitt anförande med att han är redo att göra mer om det behövs.

SEB-ekonomerna noterar också att Ingves, efter att ha räknat upp de åtgärder som Riksbanken vidtagit de senaste veckorna, drog slutsatsen att Riksbanken kan göra mer, och “göra om och om igen tills vi alla ser ljuset i tunneln igen”.

Givet riksbankschefens förmodade motvilja att sänka räntan så framstår marknadens prissättning av reporäntebanan, -10 punkter i april och totalt -16 punkter, som något överdrivna.

“Men givet de bleka utsikterna för ekonomiska indikatorer de kommande två till tre månaderna förutser vi att Riksbanken kommer att presentera nya åtgärder, inklusive kraftigt ökade QE-köp”, skriver de.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här