SEB: ”Sitt nära nödutgången”

Storföretagen skärper sina rese- och säkerhetsrutiner som följd av det allt oroligare världsläget. Inom SEB uppmanar man nu de anställda att vistas så kort tid som möjligt på flygplatser, att inte diskutera sina resplaner med andra passagerare och att ständigt rapportera om var de befinner sig.

Efter terrordåden i USA, med den allt mer oroliga situationen i Mellanöstern som följd, har så gott som samtliga svenska storföretag skärpt sina säkerhetsföreskrifter och rutiner vid utlandsresor.

Bankkoncernen SEB tycks hittills ha gått längst i sina ambitioner, att döma av dokument som Ekonomi24 tagit del av.

I den senaste versionen av bolagets resepolicy, omskriven strax efter händelserna i New York, stipuleras inte bara vart och med vilka bolag man inte får resa utan även hur man ska bete sig under resan – från incheckning, under flygningen och vid ankomsten.

”Reglerna är tänkta att nå samtliga SEB-anställda och distribueras huvudsakligen via vår internwebb”, säger Lars Nordahl, koncernsäkerhetschef på SEB.

”De är egentligen en uppfräschad och utbyggd version av våra tidigare regler, men har naturligtvis aktualiserats på grund av världsläget. Eftersom vi har 50 procent av verksamheten utomlands är vi långt ifrån någon Sverigebutik längre, vilket också ökar på behovet av att alla ska veta vad som gäller.”

Reglerna är minst sagt detaljerade. Redan på planeringsstadiet ska SEBs anställda i möjligaste mån boka direktflyg, försöka dela upp managementgrupper så att alla inte färdas på samma sätt vid samma tid och välja hotell som är välkända och etablerade.

Vid incheckningen gäller att man ska komma så sent som möjligt till flygplatsen för att minska exponeringstiden för attentat, gå igenom säkerhetskontrollen så fort som möjligt och se till att få de säkraste platserna i planet.

“Försök om möjligt få en plats nära en nödutgång, helst över vingarna”, skriver SEB.

”Notera att i en kapningssituation är det platserna i första klass och längs gångarna som är mest utsatta.”

Under flygturen uppmanas de anställda att hålla en ”låg profil”, att om möjligt undvika att ta med sig ”potentiellt kontroversiella dokument” som kan avslöja något om politisk tillhörighet eller religion. ”Diskutera inte dina rese- och affärsplaner med andra passagerare. Undvik på samma sätt att ge ut detaljerad information om ditt privatliv.”

En del av era regler känns nästan skrattretande, som att man inte ska ha med sig kontroversiella dokument på flyget och inte prata med andra passagerare om vart man ska och varför – är det här verkligen befogat?

”Sånt kan man ju alltid diskutera och det är klart att man kan tycka det är skrattretande men poängen är ju att man ska hålla låg profil och undvika att dra uppmärksamhet åt sig”, säger Lars Nordahl.

Instruktionerna verkar inte helt koordinerade; man ska komma sent till flygplatsen men ändå se till att få platserna vid nödutgången – och i business class brukar det ju inte heller ens finns några nödutgångar.

”Det är möjligt. Men tanken är god. Bara det att man gör folk uppmärksamma på sådana här saker kan göra att deras beredskap höjs vid en verklig nödsituation, vilket i sin tur kan leda till att de klarar sig bättre.”

Ni tycks ha fått kontrollfeber på era anställda också. De måste lämna exakta uppgifter om var de befinner sig hela tiden; destination, hotell, period för vistelsen med mera? ”Ja. Om någon form av attentat eller olycka inträffar någonstans vill vi snabbt kunna få fram vilka anställda vi har på plats. Det kan ju även handla om att vi bara vill informera dem om något. Rent praktiskt ska det hanteras av de resebyråer vi arbetar med. I samband med att våra anställda beställer en resa ska de lämna in en detaljerad resplan och om det sedan sker några avvikelser ska dessa rapporteras. Konstigare än så är det inte.”

Men att slutligen ge tio råd för hur man ska agera om man blir tagen som gisslan, är inte snarare att skrämma upp personalen än att informera den? ”Allt det här är en avvägningsfråga. Vi vill inte skrämma upp någon, men vi är måna om att informera vår personal. Det kanske inte är det första man tänker sig att man ska hamna i en gisslansituation, men vi vill inte riskera att det skulle inträffa och att vi inte har informerat om vad som gäller. ”

För den som inte låter sig skrämmas utan vill veta; här är några av de råd SEB ger inför en gisslansituation.

– Visa inga tecken på ledarskap, acceptera att bli förödmjukad. – Ta emot mat och vatten som erbjuds, men undvik alkohol. – Försök inte ta upp en konversation med kaparna. Se dem inte rakt i ögonen. – Tala inte med andra passagerare om känsliga saker; någon kan leta efter en bra ’deal’ genom att informera kaparna – Försök inte fly – Försök spendera din tid organiserat; läs, sov, träns etc. – Ta genast skydd om och när en räddningsoperation inleds

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight