SEB spår svagare utsikter för Volvo

SEB har träffat Volvo och bolaget instämmer med bankens bedömning om att det ännu inte kan skönjas några tidiga tecken på en efterlängtad vändning i Nordamerika.

Lagernivåerna hos återförsäljare av lastvagnar uppges fortsatt vara besvärande höga och de senaste månadernas branschrelaterade statistik är fortsatt dyster läsning, påpekar banken i ett marknadsbrev på torsdagen.

SEB har, liksom Volvo själva, väntat hela året på en stabilisering och återhämtning på den amerikanska lastvagnsmarknaden. Detta väntas dock först när lagernivåerna hos återförsäljarna har normaliserats igen och SEB tror att detta kan skjutas ytterligare in i framtiden, in i 2017.

När det gäller den europeiska lastvagnsmarknaden är situationen den omvända. SEB räknar med en fortsatt stark utveckling hela 2016 men konstaterar att det är en cyklisk bransch där styrkan aldrig håller i sig för evigt. 2016 är sannolikt toppåret och för 2017 är prognosen i dag en nedgång på 5 procent.

SEB ser risk för estimatrevideringar nedåt framöver.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här