SEB: Svenska kronan kommer stärkas – Riksbanken sänker räntan i maj

Den svenska kronan kommer att stärkas - både i år och under 2025. Det tror SEB.
Jens Magnusson är chefsekonom på SEB
Jens Magnusson är chefsekonom på SEB

Den svaga, svenska kronan var en stor snackis under 2023. Men i november-december började valutan att stärkas. Och mer av den varan är att vänta, spår SEB i en ny konjunkturrapport.

”Vår bedömning är att i takt med att centralbankerna går mot räntesänkningar kommer kronans styrka att komma tillbaka”, skriver storbanken.

I slutet av förra veckan kostade en euro 11,39 kr. I december kommer euron istället stå i 10,95, spår SEB. Och i december 2025 kommer EUR/SEK stå i 10,75.

Kronan kommer även stärkas mot dollarn, räknar med SEB. Från 10,49 i slutet av förra veckan till 9,11 i slutet av 2025.

”Riksbanken sänker i maj”

I sin nya rapport nagelfar SEB även Sveriges ekonomi.

KPI-inflationen väntas landa på 3% i år och 1,4% under 2025. Och Riksbankens styrränta tippas landa på 3% i slutet av året och 2,25% i slutet av nästa år.

”Positiva inflationsöverraskningar, som fortsätter under våren, får Riksbanken att sänka styrräntan redan i maj”, skriver SEB.

De skriver vidare:

”Sannolikheten för att Riksbanken höjt klart i denna cykel är mycket hög. Sannolikheten för räntesänkningar i år är också hög, men tidpunkten och takten är osäker. Direktionen har antytt att man vill säkerställa att inflationen är i linje med målet före räntesänkning vilket. Det talar för att marknadens förväntningar om en sänkning redan i mars är för optimistiska.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets