SEB: Tecken på stabilisering på bostadsmarknaden

SEB:s Boprisindikator ökar med 3 enheter i juni, till minus 23.
Foto: Foto Fredrik Sandberg/TT

Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på stigande bopriser och andelen som tror på fallande bopriser. Andelen hushåll som tror på sjunkande priser det kommande året uppgår nu till 43 procent, att jämföra med 47 procent föregående månad. Samtidigt minskar andelen hushåll som tror på stigande priser med 1 procentenhet och ligger nu på 20 procent. Andelen som tror på oförändrade priser har ökat med sju enheter och ligger på 30 procent.

“Efter de senaste månadernas dramatiska fall i Boprisindikatron, ser vi nu ett tecken på stabilisering. Coronapandemin verkar vara på väg ur sin mest akuta fas och fler börjar se lite ljusare på framtiden. Det går dock inte att dra några säkra slutsatser av bara en månads observationer. Sifforna är fortfarande mycket låga och både pandemin och ekonomin är långt ifrån ett normalt läge”, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i ett pressmeddelande.

Hushållens förväntningar på reporäntans nivå stiger också något och ligger nu på 0,44 procent.

“Hushållens räntesyn rör sig inte särskilt mycket den här månaden men ligger fortfarande klart högre än vad både marknaden och Riksbanken tror. Sannolikt ligger hushållen lite för högt i sina förväntningar, det är inte mycket som talar för att reporäntan höjs inom det närmaste året”, säger Jens Magnusson.

Andelen som planerar att binda sina rörliga lån minskar från förra månadens 8 procent till 5 procent. Andelen som säger att de idag har en kombination av fast och rörlig ränta ökar med två enheter till 18 procent. Samtidigt sjunker andelen som enbart har rörlig ränta med tre procentenheter och ligger nu på 24 procent. De med fast ränta ökar med en enhet till 25 procent.

Boprisindikatorn
juni-20 maj-20 apr-20 mar-20 feb-20 jan-20 dec-19 nov-19 okt-19 sep-19 aug-19 jul-19 jun-19 apr-20
-23 -26 -20 47 45 43 43 42 46 38 38 40 32 -20
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här