Sektorn som trotsar nedgången
– Den svenska marknaden tyngs främst av H&M men också lite av Ericsson, undantaget för dem hade Stockholmsbörsen gått ungefär som övriga Europa som endast har mindre förändringar, kommenterar en mäklare dagens handel.
Vid klockan 12.15 var OMXS30 1,0 procent lägre till noteringen 659,1. Omsättningen uppgick till 6,1 miljarder kronor. Det kan jämföras med att DJ Euro Stoxx 50 vid samma tidpunkt var oförändrad.
H&M föll med 5,6 procent till 309:50 kronor efter att ha redovisat ett resultat för det första kvartalet som blev 13,5 procent sämre än väntat, enligt SME Direkts prognossammanställning. Men valutasäkringar gjorde att positiva valutaeffekter på drygt 500 miljoner kronor inte kunde tillgodogöras.
Bruttovinstmarginalen blev 56,6 procent, vilket kan jämföras med analytikernas prognos på i snitt 58,5 procent. Rensat för valutaeffekter hade bruttomarginalen blivit 60,8 procent, skriver H&M i rapporten. Omsättningen överträffade konsensus något medan både jämförbar och total försäljning blev marginellt sämre än förväntat.
– Inför rapporten hade analytikerna tagit hänsyn till att valutasäkringen av interna varuflöden i alla fall skulle ge 400 miljoner och nu blev det 500. Det här är en kraftigt försämrad bruttomarginal som H&M visar, kommenterade en analytiker.
Ericsson B tappade 1,2 procent till 67:50 kronor sedan Morgan Stanley sänkt riktkursen för aktien till 56 kronor från tidigare 61 kronor och upprepat undervikt. Bakom sänkningen ligger förväntningar om tuffare konkurrens från kinesiska ZTE, lägre marginaler under 2009 i Kina, oro för att Sony Ericsson kan behöva kapital efter vinstvarningen samt att den senaste tidens kursdrivare, valuta, börjat gå åt andra hållet.
Volvo B sjönk 0,9 procent till 43:40 kronor. Representanter för Renault har enligt Bloomberg News sagt att bolaget har sitt likviditetsbehov för 2009 säkrat, och för inga samtal om sin ägarandel i Volvo för närvarande.
Sandvik backade 2,2 procent till 48:10 kronor. Nordea Credit Research har sänkt sitt kreditbetyg på Sandvik. Bolagets nyckeltal kommer att försvagas och kommer då inte att vara förenliga med betyget A-, spår Nordea som sänker ett steg till BBB+.
Autoliv återhämtade sig genom att stiga 3,7 procent till 135 kronor. Under onsdagens handel föll aktien 12 procent efter att ha presenterat erbjudanden om stamaktier och aktieenheter riktade till större investerare som senare summerades till 364 miljoner dollar.
Bolag med koppling till bilindustrin gick generellt bra i Europahandeln efter att Wall Street Journal i en artikel skrivit att intervjuer med medlemmar i USA-regeringens krisgrupp för bilindustrin indikerar att administrationen inte vill låta General Motors och Chrysler glida in i en situation där de omfattas av konkursskydd.
I banksektorn vände aktierna upp efter en tvekande start i likhet med utvecklingen i Europahandeln men utan att några direkta nyheter kommit. SEB A steg 1,5 procent till 28 kronor och Swedbank A var 2,6 procent upp till 27:90 kronor. Nordea, som handlas under pågående nyemission, klättrade 0,5 procent till 42:50 kronor.
Lundin Petroleum sjönk 0,9 procent till 46:30 kronor efter att Cheuvreux sänkt rekommendationen till underperform från tidigare outperform.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.