Robert Bergqvist: ”Ingen lättnad – inflationsmusklerna finns fortfarande”

Trots att inflationen i Sverige sjunker något i oktober, så imponeras inte SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist av siffran: "Vid en första blick kan man dra en suck av lättnad, men när man rensar för energi så fortsätter inflationen att stiga och kurvan pekar fortsatt uppåt".
Robert Bergqvist: ”Ingen lättnad – inflationsmusklerna finns fortfarande” - ROBERT BERGQVIST SEB
SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist. Foto: Jessica Gow / TT

Oktobers inflationssiffra från SCB kom in något lägre än prognosen, som förvisso hade ett brett spann mellan 8,7% och 10,1%. Inflationen enligt KPIF var 9,3%, vilket är en nedgång från septembers 9,7%. En siffra som inte förvånar, enligt Robert Bergqvist, seniorekonom vid SEB:

“En förväntad paus, beroende på att energipriserna gått ner. Vid en första blick kan man dra en suck av lättnad, men när man rensar siffran för energi så fortsätter inflationen att stiga och kurvan pekar uppåt”, säger han till Affärsvärlden.

Momentum för prisökningar

Enligt SCB föll energipriset med 24% i oktober och exkluderar energi från KPIF så är siffran 7,9% i oktober, en uppgång med en halv procentenhet från septembers 7,4%.

“Det är mer än vad vi förväntade oss och visar dessvärre att vi har ett fortsatt momentum för prisökningar i svensk ekonomi. Det som drar upp är livsmedelspriset, framför allt grönsakspriset”, konstaterar Robert Bergqvist, som ser fortsatt press på hushållens ekonomi:

“Vi ser just nu ingen lättnad i det svenska inflationstrycket, trots att den övergripande siffran backar något – inflationsmusklerna finns där fortfarande”.

Trippelhöjning att vänta

Inför Riksbankens möte nästa vecka är Robert Bergqvist säker på en trippelhöjning.

“Det blir klockrent en höjning på 75 punkter igen. Det som ligger Riksbanken i fatet är att de har så få tillfällen att justera räntan. Med bara fem möten per år så måste de gå med större steg, vilket vi bland annat såg i september då de höjde med en procentenhet”.

“När man tittar ut i världen så talar en del om att gå ifrån trippelhöjningarna, men för Riksbankens del är det på tok för tidigt”, säger Bergqvist.

Julhandeln en indikator

Inför 2023 tycker han sig dock skönja en ljusning och spår att inflationen toppar i början av året, vilket julhandeln kan bli en indikator på.

“Det som talar för en nedgång är att energipriserna går ner och att vi är på väg in i en lågkonjunktur vilket leder till prisnedgångar. Även företag som sitter med för stora lager och produktionskapacitet inom tillverkningsindustrin kommer att behöva göra prissänkningar. Thanksgiving, Black friday och julhandeln blir intressanta indikatorer på hur mycket företagen behöver sänka priserna för att bli av med obekvämt stora lager”, säger Robert Bergqvist.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF