Kartläggning: Så hög är inflationen runt om i Europa

Sveriges inflation enligt KPIF (konsumentprisindex med fast ränta) kom in på 9,3% i oktober, och föll alltså tillbaka något från september månad som mätte 9,7%.
inflation europa

Under morgonen kom Sveriges inflationssiffror för oktober månad. KPIF, konsumentprisindex med fast ränta, kom in på 9,3%. Det är KPIF som Riksbanken tittar på i sitt inflationsmål om 2%. Stigande räntekostnader bidrog med ytterligare 1,8 procentenheter där KPI, konsumentprisindex med rörlig ränta, uppgick till 10,9% under oktober.

Sverige har därmed högst KPI bland våra nordiska grannar. Tvåa på listan är Danmark där de senaste KPI-siffrorna kom in på 10,1%.

I Europas tre största ekonomier är spannet brett. I Frankrike ligger inflationen på 6,2%, medan Tyskland och Italien tampas med tvåsiffrig inflation på 10,4% respektive 11,9%. Eurozonen som helhet ligger på 10,7%.

Under förra veckan kom USA:s oktobersiffror in på 7,7%. Bloombergs analytikerkonsensus låg på 7,9%. Att den amerikanska inflationen kom in lägre än väntat fick de världens börser att ta ett riktigt glädjeskutt. Det breda S&P 500-index steg med 5,5% i torsdags och även Stockholmsbörsen drog en lättnadssuck där OMXS30 stängde på +4,4%.

Riksbankens nästa räntebesked kommer torsdag den 24 november. I september månad slog Riksbanken till på en så kallad trippelhöjning, och höjde styrräntan med 75 punkter till 1,75%.

”Prognosen för styrräntan är att den kommer att fortsätta höjas det kommande halvåret. Inflationsutvecklingen framöver är fortsatt svårbedömd och Riksbanken kommer att anpassa penningpolitiken på det sätt som behövs för att säkerställa att inflationen återförs till målet”, skrev Riksbanken i sin penningpolitiska rapport i samband med septemberhöjningen.

Trading Economics prognos är att Riksbanken höjer styrräntan med 50 punkter till 2,25% nästa torsdag.

Topp fem högst inflation i Europa
Turkiet 85,51%
Moldavien 34,62%
Ukraina 26,6%
Litauen 23,6%
Estland 22,5%

 

Topp fem lägst inflation i Europa
Schweiz 3%
Liechtenstein 3%
Frankrike 6,2%
Luxemburg 6,9%
Spanien 7,3%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets