SHB: Rekordstark utdelningssäsong stundar – här är 10 utdelningscase

Handelsbanken har tagit fram en lista med 10 utdelningsaktier som banken gillar.
Aktier och fonder, aktieägare
Handelsbanken listar nu ett gäng utdelningsaktier på Stockholmsbörsen som de gillar lite extra.

Den stundande utdelningssäsongen kommer bli “rekordstark”, skriver Handelsbankens placeringsstrateg Peter Engstedt i bankens tidning Fokus Placeringar.

Banken har tagit fram en lista med stabila utdelare och har letat efter bolag som kan förväntas ge “en stabil och växande utbetalningsström över lång tid”.

Bolagen som tar plats på Handelsbankens lista över 10 utdelningsaktier är Atlas Copco, Castellum, Electrolux, Essity, SEB, Skanska, Swedbank, Tele2, Telia och Volvo.

“Årets lista med tio svenska aktier som bör kunna uppvisa en stabil utdelning under många år framöver är alltså en blandning av utdelningsaristokrater, generellt stabila utdelare och extrautdelare”, skriver strategen.

Fem utdelningsaktier från Affärsvärlden

I början av mars tog Affärsvärldens analysredaktion fram en lista på “fem aktier med extra bra utdelning som kan klara krisen”. Även då tog fastighetsbolaget Castellum plats.

“Castellum går igenom betydande förändringar i och med att fastighetsmiljardären Rutger Arnhult har tagit över kommandot i bolaget, två VD-skiften har gjorts på kort tid samt ett större förvärv av börskollegan Kungsleden. Afv har inte haft aktien som någon favorit på sistone utan snarare sett Castellum som en placering i fastighetsindex – men nu med vissa frågeställningar kring företagsstyrningen. För en utdelningsinriktad placerare kan aktien ändå vara intressant”, hette det i analysen.

Du hittar alla fem aktierna på Affärsvärldens lista här.

Vill du hitta dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen hittar du det däremot på Affärsvärldens sida Börsen idag.

Kritik mot Essity

Essity är alltså en av de utdelningsaktier som Handelsbanken nu lyfter fram. Afv intervjuade nyligen Carnegies fondförvaltare om just hygienjätten. Fondbolaget valde då att inte ge något nytt förtroende till Essitys VD Magnus Groth samt tre ledamöter i styrelsen.

”Essity är ett fantastiskt bolag. Det är defensivt, marknadsledande med bra produkter, men det är ändå så att både Procter&Gamble och Kimberly-Clark har mycket högre marginaler. Men trots flera år av ansträngningar lyckas inte Essity stänga detta lönsamhetsgap. Vi är besvikna, och börsen också eftersom kursen står lägre än när bolaget knoppades av från SCA 2017. Det är ju helt fel eftersom bolaget borde värderas högre än börsen på grund av sin defensiva karaktär. Men det är alltid något att skylla på; oljepris, råvaror, transport. Det är för trött och för försiktigt skött. Det är lite gubbigt, helt enkelt”, sa Blecher.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.