Shelton Petroleum vill upplösa korsägandet med Petrogrand

Shelton Petroleum har utarbetat ett förslag som innebär att Shelton Petroleums och Petrogrands korsägande i varandra upplöses.

Detta förslag läggs nu fram till aktieägarna i båda bolagen att fatta beslut om på stämmor i slutet av juni, framgår av ett pressmeddelande från Shelton Petroleum.

Motsättningarna och det ansträngda förhållandet mellan bolagen påverkar bolagen och dess aktieägare negativt. Såväl styrelse som ledning i Shelton Petroleum anser att det bästa för båda bolagen vore att lösa upp korsägandet för att ge båda bolagen förutsättningar att på egen hand utveckla sina respektive licensportföljer.

”Under det senaste halvåret har vi försökt hitta olika lösningar som kan skapa värde för aktieägarna i båda bolagen, men utan att lyckas. Därför föreslår vi nu att bolagen går skilda vägar, vilket skulle sätta punkt för den ohållbara situation bolagen befinner sig i. Petrogrands stora aktieägare som Länsförsäkringar, vars fonder förvaltas av Alfred Berg, och Stena måste nu ta ansvar och aktivt ta ställning till vad de vill med sitt aktieägande i Petrogrand”, säger Robert Karlsson, vd för Shelton Petroleum.

I dagsläget äger Shelton Petroleum cirka 29 procent av aktierna i Petrogrand och Petrogrand innehar cirka 28 procent av aktierna och cirka 20 procent av rösterna i Shelton Petroleum.

Förslaget till aktieägarna innebär i korthet en transaktion där Shelton Petroleum och Petrogrand byter aktieinnehav med varandra. Därigenom upphör korsägandet.

Erbjudandet är baserat på samma utbytesrelation som gällde för Shelton Petroleums tidigare aktiebud på Petrogrand, det vill säga 0,44 Shelton Petroleum-aktier för varje aktie i Petrogrand. Utifrån denna utbytesrelation värderas bolagens aktieinnehav i varandra i stort sett lika.

Aktiemarknadsnämnden välkomnar förslaget och har bekräftat att det är förenligt med god sed på aktiemarknaden.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder