Laddar

Simmar runt sanktionerna

Norska laxbolaget Marine Harvest har varit en riktig vinnare i år. Optimismen har nu nått sådana nivåer att riskerna övertrumfar möjligheterna.
Du har tillgång till denna artikel tack vare ditt Premium-konto

I mars köprekommenderade vi den norska laxkoncernen Marine Harvest vid kurs 66 norska kronor. Vi såg då hur den norske redarmiljardären John Fredriksen stöpt om ett mellanstort, havererat laxodlingsföretag och skapat en global och integrerad marknadsledare som värderades väl försiktigt.

Aktien är nu upp 44 procent sedan vår köprekommendation och har därmed passerat riktkursen på 80 kronor. Resan har varit tämligen angenäm bortsett från ett par skakiga dagar i början av augusti då ett ryskt importförbud mot livsmedel från bland annat EU, Norge och USA fick aktien att dyka med 12 procent på bara två dagar.

Ryssarna har dock kunnat fortsätta att obehindrat mumsa på ”havets falukorv”. Importförbudet gäller nämligen inte Färöarna och Chile, två länder som producerar lax och där Marine Harvest råkar ha verksamhet. Följaktligen har bolaget bara styrt om sina flöden.

Under tredje kvartalet har Marine Harvest dessutom hunnit med att stärka sin position i Chile genom att förvärva konkursboet efter laxproducenten Acuinova. Den egna laxfoderanläggningen i Norge har samtidigt dragit i gång och visar svarta siffror. På den positiva sidan kan också god efterfrågetillväxt i Europa (+12 procent) och USA (+15 procent) adderas.

Marine Harvest är nu en riktig analytikerfavorit där 15 av 17 säger köp. P/e-talet för nästa år ligger kring 9, att jämföra med en historisk median kring 10. Fortsatt god efterfrågetillväxt i kombination med lägre utbudstillväxt talar för högre priser, vilket också stöds av terminspriserna på Fish Pool.

För nästan samtliga månader nästa år ligger laxpriset över 40 norska kronor per kilo, nivåer som talar för kraftig vinst­tillväxt.

Aktien kan gå en tia till, men vår bedömning är att det mesta redan ligger i kursen. Även om Marine Harvest är ett bättre företag i dag är det vanskligt att leva i tron att allt är annorlunda nu. Rörelsemarginalprognosen för nästa år ligger nästan dubbelt så högt som bolagets historiska genomsnitt. Branschen är extremt cyklisk och vår bild är att riskerna just nu övertrumfar möjligheterna. Vi ser bättre möjligheter i kycklingbranschen (läs Scandi Standard).

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.