Sjunkande PMI-siffror för tjänsteindustrin

Sveriges inköpschefsindex för tjänsteindustrin minskade i september.
Tjänstesektorn.
Foto: Gorm Kallestad

Sveriges inköpschefsindex för tjänsteindustrin minskade i september. Tjänsteindexet sjönk i september till 54,7 från föregående månads utfall som reviderades upp till 57,3 från preliminärt 56,6.

”Det är första gången sedan april som indexet sjönk men är kvar i tillväxtzonen för fjärde månaden i rad. Enskilda månadsutfall ska tolkas med försiktighet men trenden i PMI-tjänster är fortsatt uppåtgående och går lite stick i stäv med vad vi har sett i eurozonen där inköpschefsindex sjunkit under de senaste månaderna”, säger Jörgen Kennemar ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Det sammanvägda indexet sjönk i september till 54,9 från föregående månads utfall som reviderades till 56,3 från preliminärt 55,7.

”Svenska näringslivet uppvisade en robust återhämtningen under tredje kvartalet även om utvecklingen mattades av i slutet”, säger Jörgen Kennemar. ”Tillverkningsindustrin och tjänstesektorn visar i kvartalet en ovilja att anställa.”

En siffra över 50 indikerar expansion.

Sverige september, 2020 augusti, 2020
Inköpschefsindex för tjänstesektorn 54,7 56,6
Inköpschefsindex sammanvägt 54,9 55,7
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets