Sjunkande producentpriser i årstakt

Producentpriserna steg med 1,0% i januari, jämfört med månaden före, och sjönk 0,8% jämfört med samma månad föregående år, visar siffror från SCB.
Sjunkande producentpriser i årstakt - pengar-sedlar-700_binary_6961902.jpg

Månadsförändringen var positiv på hemmamarknaden men negativ på export- och importmarknaden från december till januari. På hemmamarknaden steg priserna med 2,0%, samtidigt som de på exportmarknaden minskade med 0,2%. Priserna sjönk på importmarknaden med 0,1%.

Samtliga marknader påverkades av höjda elpriser och prisuppgångar på metaller, skriver SCB, och prisnedgångar inom ett flertal produktgrupper på exportmarknaden såväl som importmarknaden har delvis orsakats av en starkare krona.

På årsbasis var prisutvecklingen negativ för samtliga marknader med undantag för hemmamarknaden. Från att ha varit negativ under 2020 var årstakten istället positiv, 1,6% på hemmamarknaden i januari 2021.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.