”Skakigt ett tag till”
Stockholmsbörsen handlades ned på måndagen i likhet med de ledande europeiska börserna efter förnyad finansoro.
Klockan 13.25 var OMXS30 1,1 procent lägre till noteringen 994,1. Omsättningen uppgick till 4,5 miljarder kronor. Den låga omsättningen berodde dock delvis på att handelsstarten blev 40 minuter senare än normalt efter ett tekniskt fel hos OMX Nasdaq.
Sentimentet i hela Europa tyngdes av att det brittiska bolåneinstitutet Bradford & Bingley vinstvarnat i samband med att det bekräftat att det tar in nytt kapital genom att amerikanska riskkapitalbolaget TPG köper en andel om 23 procent av bolaget. Bradford & Bingley sade samtidigt att marknadsförhållanden förvärrats och att det blivit en ökning av antalet missade kundbetalningar.
Marknaden sänkte Bradford & Bingleys aktie med som mest 32 procent på Londonbörsen men var strax efter lunchtid runt 25 procent ned. Andra finansbolag drogs med i fallit. HBOS drabbades värst med ett ras på 14 procent i den tidiga handeln vilket fick bolaget att upprepa sin guidning, men aktien backade ändå över 8 procent.
De senaste två veckorna har det varit märkbart oroligt på världens börser med stigande volatilitet under handelsdagarna och genom att nyheter överlag har fått betydligt större effekt än tidigare.
“Anledningen till att det blivit oroligt är bland annat oljepriset och att vi har en situation på kreditmarknaden som fortfarande inte är bra. Det finns en konjunkturoro även om det inte ser ut att bli någon recession i USA. Vi är relativt positiva trots allt, även om det kommer att kunna vara skakigt ett tag till så tror vi att andra halvåret kan bli ganska bra”, säger Johanna Möllerström, aktiestrateg på Kaupthing Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.
Johanna Möllerström pekar på att tillväxten ändå ser ut att klara sig bra och att vissa sektorer bör kunna utvecklas bättre än andra.
“Många förväntade sig att tillväxten skulle kollapsa men det har det inte gjort utan makro håller uppe rätt bra. Framför allt fortsätter BRIC-länderna att utvecklas väl. Det gör att vi är positiva till bolag och sektorer som är riktade mot investeringscykeln. Bolag och sektorer som däremot är mer riktade mot konsumenterna har det tuffare, dels på grund av att konsumenterna är pressade i både USA och Europa men också som en konsekvens av inflationsläget då man generellt säger att det är bättre att vara långt från konsument när inflationen kommer upp”, säger Johanna Möllerström.
Den svenska banksektorn gick svagt i likhet med sina europeiska kollegor. SEB A var 1,7 procent ned till 133:75 kronor och Swedbank A sjönk med 2,9 procent till 144 kronor. Vidare tappade Nordea 1,7 procent till 95:80 kronor och SHB A sänktes med 1,5 procent till 164:50 kronor.
Ericsson B backade med 2,4 procent till 79:70 kronor. Aktien handlades för första gången efter sammanläggningen av aktier 1:5. Till följd av bolagets nyemission år 2002 ökade antalet aktier från cirka 8 miljarder till över 16 miljarder aktier. Efter den nya sammanslagningen kommer antalet aktier i bolaget vara 3,2 miljarder.
Teliasonera gick däremot bättre än marknaden i övrigt med en uppgång på 0,9 procent till 55 kronor. Nya uppgifter kring France Telecoms eventuella uppköp av bolaget har kommit. Enligt Wall Street Journal är investmentbanken Perella Weinberg Partners en av de firmor som fått uppdraget att agera rådgivare till France Telecom. JP Morgan har dessutom inlett bevakningen av Teliasonera med rekommendationen neutral och höjt hela den europeiska teleoperatörssektorn till neutral från undervikt.
En annan aktie som utvecklades väl var Boliden som steg med 1,1 procent till 68:50 kronor. Utvecklingen för gruvbolagen var överlag positiv i Europahandeln. BHP Billiton, världens största gruvbolag, ökade med 1,1 procent och Rio Tinto avancerade 0,7 procent i London.
Rottneros föll med 7,8 procent till 1:79 kronor efter att Dagens Industri i måndagens upplaga i en analys rekommenderat sälj av aktien. Det var länge sedan massaproducenten Rottneros visade vinst och det kommer att dröja innan det händer igen, skriver tidningen.
Det som marknaden nu främst inväntar är ISM-index för tillverkningsindustrin från USA, klockan 16.00. Enligt Bloomberg News enkät väntas en nedgång till 48,5 i maj från 48,6 i april.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.