Skandalbolaget: Vet inte om det är mänskliga faktorn som ligger bakom bokföringsfelet

Oniva Online Group har upptäckt fel i redovisningen som är så pass stora att bolaget tvingats sänka sina prognoser för 2014. Vad som egentligen hänt är fortfarande oklart, men upptäckterna kan leda till fler åtgärder.

Felen, skriver Online Group i ett pressmeddelande, begicks under den tidigare koncernledningen. Vilken del av bolaget som redovisningsfelen gäller vill inte Online Groups styrelseordförande Peter Kopelman kommentera. Till SIX News säger han att den redovisning man tittat på är koncernredovisningen. Man har backat tillbaka och tittat på Q4 och Q1 gällande bokföringen, och det med anledning av att man ändrat bokföringsprincip. Och det är då, berättar Kopelman, som man uppdagat fel.

SIX News undrar om felen handlar om räknefel eller om de är medvetna:

“Det är en jättebra fråga, jag vet inte i dagsläget om det är mänskliga faktorn eller om det är någon annan handling som ligger bakom det. Det enda jag kan konstatera i nuvarande läge är att det är helt fel bokfört, och det får sina konsekvenser bara det. Men jag kan än så länge inte avgöra om det är mänskliga faktorn eller systematik som ligger bakom det hela”, svarar Kopelman.

Hur ska ni gå till väga för att få reda på det, tänker ni anmäla för granskning eller hur tänker ni kring det hela?

“Jag vet inte var det här kommer att landa, men om vi har underlag och bevis för att det här inte bara är den mänskliga faktorn så är det klart att vi går vidare på det. Vad vi kan konstatera i nuvarande läge är att det är helt fel periodiserat och bokfört”, säger Kopelman. Han kan inte svara på hur lång tid man kommer att behöva sitta med det här, utan uppger att det får ta den tid det tar:

“Det viktigaste är att konstatera i nuläget är att det bryter mot bokföringsprinciper, och då måste vi som styrelse agera”, säger han.

Ni har ju haft frågor kring redovisningen redan tidigare, två personer fick lämna ledningsgruppen, kunde ni misstänka omfattningen av det hela redan då?

“Det är viktigt att konstatera att det vi upptäckte först var i samband med att vår finanschef blev fokus för Ekobrottsmyndigheten, och det hade ingenting med detta att göra. Från första början ville jag införa någonting jag kallar för ordning och reda, och då har vi haft ett antal utredningar och pågående försök för att få fram en bra plattform att gå vidare på. I samband med det här har vi också haft ögonen på bokföringen. I samband med halvårsbokslutet började vi uppdaga fel och sedan fortsatte vi gräva och tillsatte revisor och konsulter till hjälp. Resultatet är det vi konstaterar i dag.”

Har ni förtroende för de som nu sitter på ledande positioner i firman?

“Absolut, vi har ju för några veckor sedan gjort en omorganisation där vi tillsatte bland annat en tillförordnad vd. Ur ledningsperspektiv så är ju de individerna redan flyttade på eller har lämnat bolaget så jag har fullt förtroende för de individerna som är kvar. Grundstommen och kärnan i bolaget är ju sund, tittar jag på bolagets potential så konstaterar jag att den finns fortfarande kvar. Men det är inte bra för ett bolag att ha brist på ordning och reda.”

Hur tänker ni vinna tillbaka allmänhetens förtroende?

“Jag har bara en enda fundamenta kring det här, att bolaget måste, inte kommunicera så mycket, utan snarare leverera på sitt resultat. Genom ett långsiktigt fokus på det så kommer siffrorna tala sitt egna språk. Det är upp till bevis, men jag känner i alla fall att potentialen finns där, det gäller bara att vi realiserar den. Men det kommer att ta ett tag.”

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.