Skilda världar för börsmiljardärerna

Börsåret 2001 har hittills inneburit storslam för klassiska handelsfamiljer och nedärvda familjeförmögenheter. Upp som en sol är temat för Stefan Persson, Antonia Ax:son Johnson och Fredrik Lundberg. Ned som en pannkaka har det däremot gått för forna IT-miljardärer och bemanningskungar. Och Stenbeck.

Börsturbulens, fortsatt IT-ras och terrordåd har åstadkommit stora förändringar i Stockholmsbörsens miljardärportföljer. Som solklar vinnare hittills, vid en genomgång av landets tyngsta miljardärer och deras största innehav på Stockholmsbörsen, står Stefan Persson – familjerepresentant, storägare och styrelseordförande i Hennes & Mauritz.

Efter att H&M-aktien under år 2000 rasade brant har kursen hittills i år klättrat 33 procent, vilket innebär att värdet på Stefan Perssons innehav ökat med 15 miljarder kronor, till drygt 58 miljarder kronor. Än är det dock en bit kvar från nuvarande nivån, med kursen strax över 190 kronor, till toppnoteringen på 345 kronor – då hans innehav var värt 104 miljarder kronor. För systern Lottie Thams del har värdet på hennes innehav hittills i år ökat från drygt 6,3 miljarder till 8,5 miljarder kronor.

Medaljplats tar även näringslivets okrönta drottning Antonia Ax:son Johnson, enligt Veckans Affärers senaste förmögenhetsberäkning god för 10 miljarder kronor totalt sett. I Johnson-imperiet ingår såväl stora tillgångar i förvaltningsbolaget Nordstjernan som i amerikanska telekombolaget Spirent, men hennes enda direkta innehav på Stockholmbörsen är i form av drygt 45 procent i livsmedelsjätten Axfood.

Tack vare aktiens raketartade utveckling, med en uppgång på 90 procent i år, har värdet på hennes innehav i bolaget i princip dubblats från drygt en miljard kronor vid årsskiftet till drygt två miljarder.

På vinnarlistan finns även oljemagnaten Adolf Lundin, som i somras sålde sina aktier i Lundin Oil till kanadensiska Talisman. Som en följd av affären fick han loss en miljard kronor, fördelat på kontanter samt aktier i Lundin Petroleum vars främsta tillgång är Lundin Oils omstridda verksamhet i Sudan. Även Vostok Nafta-innehavet har gått bra; tack vare en kursuppgång på över 120 procent har värdet på innehavet ökat från cirka 100 Mkr till 230 Mkr.

Även fastighetskungen Fredrik Lundberg och hans korsägande sfär kan se tillbaka på ett bra år hittills. Tyngsta personliga innehavet är drygt 60 procent av kapitalet i Lundbergs, där värdet har ökat från 5,8 miljarder kronor till 6,3 miljarder. Däremot har hans direkta innehav i Hufvudstaden, Holmen och NCC backat med cirka 100 Mkr. Totalt uppgår hans noterade förmögenhet till cirka 6,5 miljarder kronor.

Finansmannen Carl Bennet har, under tiden han själv varit upptagen med att rädda Boliden, kunnat se sin förmögenhet i Getinge öka med cirka 300 Mkr till en miljard kronor under året. Investeringen i Elanders, där han äger cirka 10 procent, har däremot backat med 57 procent och värdet på hans eget innehav har sjunkit från drygt 125 Mkr till 60 Mkr.

Gustaf Douglas, som tillhört börsens verkliga guldgossar under många år, har även i år lyckats landa på plus. På minussidan tynger ett värdetapp på 400 Mkr i investmentbolaget Säki (de röststarka aktierna i Securitas och Assa Abloy) samt mindre lyckade inhopp i IT-bolag som Framfab och ökade insatser i IFS. På plussidan finns innehaven i Securitas, Latour och inte minst Fagerhult som tillsammans ökat i värde med 490 Mkr. Totalt är han god för drygt 8 miljarder kronor.

Melker Schörling har hållit sig runt plus minus noll jämfört med årsskiftet. I februari sålde han, efter en smärre uppgång sedan årsskiftet, av 600 000 aktier i ett av sina tyngsta innehav, Securitas, och cashade hem cirka 110 Mkr. De drygt fyra procent han har behållit har sedan årsskiftet ökat i värde med cirka 500 Mkr; från 2,7 miljarder till 3,2 miljarder.

Sämre har det däremot gått i ett annat tungt innehav, Assa Abloy, där Schörlings innehav tappat cirka 500 Mkr – från cirka 2 miljarder till 1,5 miljarder kronor. I de betydligt mindre bolag där han under de senaste åren köpt in sig har innehaven i Nibe och Karlshamns givit ett plus i kassan, medan däremot investeringen i Bong varit sämre. I början av året var Bong-innehavet värt cirka 275 Mkr, idag är det – trots att Schörling successivt ökat sitt innehav – värt knappt 150 Mkr. Notan hittills landar på minus 60 Mkr. Totalt sett är hans noterade innehav värda 5,8 miljarder kronor.

Betydligt mer, upp emot 380 Mkr, har finansmannen Olof Stenhammar förlorat till följd av det tunga kursraset i OM, där han äger drygt 4 procent. Även placeringen i riskkapitalbolaget Ledstiernan har gått dåligt; minus 30 Mkr sedan årsskiftet.

Jan Stenbecks imperium har sargats hårt under 2001. Aktiekurserna i samtliga fem bolag där han är direktägare – Tele2, MTG, Invik, Kinnevik och Metro – har backat och hans tillgångar har krympt med cirka en miljard; från 5 miljarder i början av året till 4 miljarder. Största raset har skett i Metro som tappat 60 procent, och i Invik som backat 30 procent, som tillsammans står för en värdeminskning på en halv miljard.

I botten av förlorarlistan finns en kvartett av forna IT-miljonärer som tillsammans förlorat nästan fem miljarder kronor. För värsta fallet står Dan Olofsson som tappat tre miljarder sedan delningen av Sigma. I början av året ägde han nästan halva Sigma som då hade ett börsvärde på 8,5 miljarder kronor. Idag uppgår hans samlade innehav i Epsilon, Sigma och Teleca till 1,1 miljarder kronor.

Grundarna av WM-Data, Thord Wilkne och Hans Mellström, har gemensamt fått se börskursen sjunka med över 50 procent. Mellström tvingades dock i somras sälja ut aktier för 300 Mkr, på bottennivå, för att finansiera sitt hotell- och båtimperium Viamare. Därmed har hans värdeminskning blivit ”bara” cirka 500 Mkr medan Thord Wilkne, som inte minskat sitt innehav, tappat cirka en miljard. Tillsammans är deras ägande i bolaget idag värt 1,6 miljarder.

Christer Fåhraeus har tappat över en halv miljard som följd av kursrasen i C Tech och Precise Biometrics – där värdet krympt från 760 Mkr till drygt 210 Mkr.

FOTNOT: Beräkningarna har gjort utifrån senast tillgängliga uppgifter i SIS Ägarservice. Tabellen visar sammantaget portföljresultat, dock endast med det tyngsta innehavet namngivet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.