Skillnad i avkastning

Stockholmsbörsen har fördubblats på knappt fem år. Men vad drev de enskilda bolagen?
Skillnad i avkastning - veckans-data-nr-49-2017_binary_6887825.jpg

Affärsvärlden har ställt Factsets bolagsdata och analytikerprognoser för 2012–2017 mot totalavkastningar för den knappa femårsperioden sedan årsskiftet 2012/2013. I tabellen visas totalavkastningens fördelning, i procentenheter, från dels tillväxt i rörelsevinst, ebit, och från dels upp-/nedvärdering av rörelsevinsten, ev/ebit. Avkastningsdelen som inte förklaras av denna enkla modell, residualen, skapas nedanför rörelseresultatnivån, exempelvis från finansierings- och skatteeffekter.

Översta gruppen lyfter fram bolag med bättre vinstutveckling än börsavkastning. I toppen finns Elanders, som ompositionerat en traditionell tryckeriaffär. Även tillväxtbolag som CTT och Xvivo samt storbolag som Billerud Korsnäs och Skanska är vinnare som kvalar in. En del bolag har avkastat klart sämre än börsen, men ändå haft mindre svag vinstutveckling än avkastning. Här finns BE Group, Betsson, Elekta, H&M och Mekonomen.

Grupp två har drivits mer av uppvärdering än vinsttillväxt. Listan toppas av Nolato och följs av småbolag som Boule och Vitec. Huruvida uppvärderingen gått för långt avgörs bäst på bolagsnivå. Det är dock en oroande trend att flera verkstadsjättars cykliska vinster har blivit frånsprungna av börsplacerarnas värderingsförväntningar, trots långt gången konjunktur. I Atlas Copco sker det parallellt med viss vinsttillväxt, men för exempelvis Alfa Laval och Sandvik har rörelsevinsten knappt rört sig, utan hela avkastningen består grovt sett av uppvärdering samt av effekter nedanför rörelseresultatet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.