”Skolrankningar är direkt skadliga”
Under Affärsvärldens bankseminarium, som arrangerades tillsammans med Deloitte på onsdagen i Almedalen, diskuterades bland annat hur internationella rankningslistor påverkar de svenska universiteten.
Två av panelisterna representerade några av Sveriges tyngsta universitet: Lars Strannegård, rektor Handelshögskolan Stockholm och Peter Gudmundson, rektor Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. Båda är mycket högt rankade internationellt. Men det är inte bara en fördel.
– Dessvärre är det de förbannade rankningslistorna som lockar studenterna, säger Lars Strannegård.
Det finns tusentals handelshögskolor i världen. Hundra av dem rankas av Financial Times, där till stor del investeringsperspektivet styr: lönar sig utbildningen för studenten. Det mäts genom statistik över hur mycket tidigare studenterna tjänar. Enligt Strannegård betyder det att handelshögskolorna vrids mot finansutbildningar, där lönerna är höga.
– Synen, att man vill ha avkastning på sin investering och det ensidiga perspektivet på rankningar är direkt skadligt.
Både Lars Strannegård och Peter Gudmundson var samtidigt överens om att rankningslistorna är här för att stanna och att det bara är att acceptera faktum. Handelshögskolan i Stockholm har exempelvis en “Master of Science in Finance” som är en av de högst rankade i världen av just Financial Times.
Affärsvärlden arrangerar för femte året i rad seminarier under Almedalsveckan tillsammans med Deloitte.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.