Skördar medvinden

PORTFÖLJUPPDATERING Nordiska Värdeportföljen säljer ned sin hittills bästa investering till bevakningsposition efter kraftig uppvärdering.

Efter en stark upphämtning mot en cykliskt driven Stockholmsbörs som föll i maj har den för stunden defensivt överviktade Nordiska Värdeportföljen återigen inte hängt med när Stockholmsbörsen tagit ny fart uppåt, i början av juni. Affärsvärlden Analys+ modellportföljen har sedan årsskiftet nu totalavkastat knappt 16 procent, mot knappt 18 procent för Stockholmsbörsens breda index OMXSGI. Försprånget mot index sedan starten 2017-12-15 är samtidigt 12 procentenheter (15 procentenheter för en vecka sedan).

VINDKRAFTSVINNAREN NU BEVAKNINGSPOSITION

Nordiska Värdeportföljen tar nu, för sjätte gången, hem vinst i Eolus Vind. Denna gång säljs 825 aktier på måndagens stängningskurs 70,1 kronor, motsvarande en totalavkastning på 235 procent på denna del av vindkraftsinnehavet.

Avyttringen sker mot bakgrund av att Eolus är det av modellportföljens startinnehav som uppvärderats kraftigast, med en totalavkastning på 235 procent sedan starten för mindre än 19 månader sedan. Inte minst på slutet har uppvärderingen varit stark, med +56 procent sedan årsskiftet 2018/2019, +27 procent den senaste börsmånaden och +12 procent den senaste börsveckan.

Att portföljen behåller en bevakningsposition på 175 aktier, motsvarande 1 procent av portföljvärdet, uttrycker en tro på och vilja att bevaka Eolus stora projektpotential i närtid. Risken för besvikelser är dock klart högre än på tidigare lägre värderingsförväntningar. Ett intressant scenario för att åter skala upp positionen framöver vore om bolagets projektportfölj rör sig framåt, men aktien hålls tillbaka eller pressas av fallande el- eller elcertifikatspriser.

Därtill har portföljen kvar positionen i Eolus mer elproduktionsexponerade kollega Arise (5 procent av portföljvärdet), vars projektdel implicit fås på köpet borträknat ägd egen vindkraftsproduktion.

HÄNDER I ÖVRIGA PORTFÖLJEN

I portföljcasens relativt tunna nyhetsflöde noteras:

  • I budaktuella Oriflame (5 procent) har styrelsens oberoende budkommitté bestämt sig för att enhälligt rekommendera övriga aktieägare att acceptera storägarfamiljen af Jochnicks bud på 227 kronor per aktie kontant (som vi beaktar som ett snålbud). Första budperioden löper till och med den 24 juni och af Jochnicks nuvarande bud kan förlängas i tid, men inte höjas. Nordiska Värdeportföljen behåller innehavet och bevakar situationen, som är lite av ett svälta räv-spel. Huvudutfallen är att af Jochnick antingen når 90 procents accept och fullföljer, varpå aktien ger runt 2 procent på någon månads sikt, eller att de inte når 90 procent och fortsätter driva bolaget på börsen en tid till, varpå aktien kommer falla kraftigt på kort sikt. Jokern är om hela budmanövern syftat till att locka fram intresse från andra budgivare, på högre nivåer. Än finns inga sådana indikatorer, men flera storaffärer pågår inom kosmetika- och direktförsäljningsbolag, såsom Naturas budAvon Products och pågående diskussioner om ett EQT-lett utköp av Nestlés hudvård.
  • Ratos (13 procent) har bytt ut vd:n i ännu ett portföljbolag. Denna gång är det i led-belysningsbolaget Ledil, där Jyri Järvinen får lämna. Han ersätts tillfälligt av tidigare vd:n och Ledil-delägaren Rami Houvinen, som går in som tillförordnad vd.

ÅTERINVESTERAR INOM KORT

Den nya Eolus-avyttringen ökar portföljens kassaandel till 5 procent, vilken Nordiska Värdeportföljen räknar med att sätta i arbete i andra lågvärderade nordiska aktier inom kort.

Notera att måndagen var en speciell börsdag med pingststängt i Köpenhamn och Oslo. Således är en stor del av portföljens avkastning ovan och fördelning nedan ej marknadsvärderad sedan fredagens stängning.

Nordiska Värdeportföljen 2019-06-10 (delar av Norden helgstängt).PNGNordiska Värdeportföljen 2019-06-10 (delar av Norden helgstängt)

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.seOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.