Skördetiden närmar sig

– Vi tror på ett godkännande från FDA den 19 januari.
Lundaföretaget Camurus vd Fredrik Tiberg är säker på sin sak. Så säker att han inte förrän han för tredje gången i en intervju med Affärsvärlden säger att bolagets medicinkandidat CAM 2038, en substans mot opiatberoende, är på gång att få grönt ljus av det amerikanska läkemedelverket (FDA), också kommer med en reservation.
– Självklart finns det alltid en risk, men det är mycket som talar för ett godkännande. Vi kommer med en ny och effektivare behandling mitt under en uppmärksammad opiodkris och beroendeepidemi som förvärras varje dag och utlysts som ett katastroftillstånd i USA. Behovet av nya behandlingslösningar och alternativ är akut, säger Fredrik Tiberg.
Sedan bolaget noterades på börsen i Stockholm för i dagarna två år sedan har utvecklingen i stort följt den utstakade planen med positiva fas III-studier som avslutades tidigare i år. Lägg sedan till en betryggande ja-majoritet med 17–3 från FDA-rådgivarna för en månad sedan och det är lätt att förstå optimismen inför FDA-beskedet om sex veckor.
För aktieägarna har tiden på börsen – så här långt – varit en angenäm resa. Från introduktionskursen på 57 kronor har kursen mer än dubblats så att bolagets börsvärde nu nått över 4 miljarder kronor. Det kan låta högt för ett företag utan försäljning, men förklaringen är naturligtvis att börsen diskonterar framtida intäkter. Och med de glasögonen på förefaller Camurus-aktien modest värderad.
Nya mediciner brukar nå sina maximala försäljningsnivåer efter cirka fem år. En överslagsberäkning visar på potentialen för bolagets medicinkandidat. Om Camurus tar 10 procent av marknaden i USA, cirka 1,3 miljoner årliga förskrivningar, kan bolaget räkna med royaltyintäkter, i praktiken ren vinst, från bolagets amerikanska partner på i storleksordningen 1 till 2 miljarder kronor per år. Därtill kommer försäljningen i Europa, som bör generera överskott på mellan 0,5 och 1,0 miljarder kronor om några år. Camurus-aktien betalas alltså med vinstmultiplar (p/e-tal) mellan 1,5 och 3,0, räknat på vinstnivåerna 2022.
Så klart att en bedömning om fem år inte är helt korrekt. Fram till dess kan ju varje marknad helt ändra karaktär – nya kunder kan tillkomma, liksom nya konkurrenter. Men med läkemedelsbranschen är sådana här förutsägelser trots allt lättare att motivera eftersom konkurrenter om fem år redan är kända i dag.
Camurus har fler läkemedelskandidater i klinisk fas I till III, bland annat substanser mot smärta och cancer. Det fina med bolagets forskning och utveckling är att de aktiva substanserna i de nya produkter som bolaget väntas sätta strålkastarljuset på under de kommande två åren redan är godkända av läkemedelsverken i USA och i Europa. Camurus bidrag till utvecklingen är att bolaget rör ned dessa beprövade mediciner i en fettblandning som injiceras under huden på patienterna. Denna depå av läkemedel bryts långsamt ned i kroppen och sipprar, under en vecka till en månad, sakta ut i kroppen.
– Metoden passar på kroniska sjukdomar inom centrala nervsystemet, som schizofreni och Parkinsons sjukdom, men kan också användas för många andra sjukdomstillstånd där det krävs kontinuerlig medicinering, till exempel diabetes.
Enligt Fredrik Tiberg är betalarna, som de amerikanska försäkringsbolagen, positiva till den nya medicinen trots att den blir dyrare än mediciner som finns i dag, bland dem Uppsalaföretaget Orexos Zubsolv.
– Här vet betalarna att medicinen används som tänkt och inte missbrukas eller säljs vidare på svarta marknaden.
Företaget har under de senaste månaderna omgärdats av uppköpsrykten. Camurusaktien har under det senaste halvåret backat med cirka 12 procent. Ett klartecken från FDA av CAM 2038, som bland annat ger en milstensersättning på 300 miljoner kronor, kan sätta fart på budspekulationerna igen. Räkna med att aktien står högre om ett år än i dag. Riktkurs 164 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.