Skynda på mednyemissionen, ABB

ABB borde passa på och sjösätta sin nyemission medan börsen fortfarande är på gott humör. Den som räknar med att aktien fortsätter att återhämta sig är fel ute.

ABB blev börsens verkliga sommarraket. Med asbesten snart ur världen har bolagets största problem fått en lösning. Därmed kan ABB koncentrera sig på att komma ur sitt utsatta finansiella läge.

Rallyt för ABB-aktien från 25 kronor till som mest 40 kronor på några få dagar gick kanske lite väl fort. Fortfarande är riskkalkylen övertydlig: Bara fram till årsskiftet ska lån på 1,2 miljarder dollar återbetalas, inklusive 750 miljoner dollar av den bankfacilitet som är kopplad till bolagets hårda program för försäljning av verksamheter. Lån på ytterligare en miljard dollar ska återbetalas under första halvåret 2004.

Verksamheter har redan avyttrats – som andelen i Svensk Exportkredit och byggmaterialverksamheten i Norden och Baltikum. En försäljning av lejonparten av affärsområdet Olja & Gas, OGP, till den brittiska investeringsfonden Candover planeras enligt uppgifter i utländsk press till september månad. Det blir i så fall direkt efter det att en amerikansk domstol har givit slutligt besked om huruvida asbestuppgörelsen håller. Priset för denna del av OGP bedöms hamna kring en miljard dollar.

Resten, inklusive det asbestsmittade Lummus Global, lär vara på väg att säljas till amerikanska Chicago Bridge & Iron för cirka 300 miljoner dollar.
ABB:s pressade finansiella ställning syns tydligt i halvårsrapporten. Vid utgången av det andra kvartalet hade bolaget 4,1 miljarder dollar i kassan. Men merparten av pengarna var bundna i försäkringsverksamheten och industrirörelsen. I verkligheten fanns bara 650 miljoner dollar tillgängliga för att betala tillbaka låneskulden till bankerna.

Det egna kapitalet är också en huvudvärk. Vid halvårsskiftet uppgick det till drygt en miljard dollar. Det gav en soliditet på undermåliga 3,6 procent.

Det finns med andra ord flera starka skäl för ABB att vända sig till aktieägarna för att stärka balansräkningen. På aktiemarknaden spekuleras det i en nyemission på cirka en miljard dollar någon gång under hösten.

Det kapitalet borde ABB begära in så snart som möjligt medan börsklimatet fortfarande är bra. Den senaste kvartalsrapporten var bättre än väntat. Omstruktureringsprogrammet, som ska sänka kostnaderna med närmare en miljard dollar från och med mitten av 2004, verkar också bita.

Totalt steg ABB:s beställningsingång med sex procent i dollar, men sjönk lika mycket i lokala valutor. Det rimmar förstås illa med bolagets målsättning att växa organiskt med 4 procent per år mellan 2002 och 2005. Vd Jürgen Dormann håller dock fast vid den prognosen, liksom målet för 2005 om att nå en rörelsemarginal på
8 procent. Det är ytterligare två skäl för bolaget att göra nyemissionen innan aktiemarknaden hunnit syna Jürgen Dormanns kort.

I mars värderade Affärsvärlden ABB-aktien utan asbest- och finansproblem till 45 kronor. Då handlades den under 20 kronor och tidningen gav inte någon köprekommendation. Risken var för hög, och det fanns bättre investeringsalternativ inom verkstadssektorn, ansåg vi. Det visade sig stämma, och det stämmer fortfarande, även om utsikterna är ljusare nu än tidigare.

För 2003 förrycks ABB:s resultat av alla strukturaffärer och reserveringar, men nästa år är det rimligt att räkna med att bolaget gör en vinst före skatt på 850 miljoner dollar. Det ger en vinst per aktie på 3,5 kronor. Med en börskurs på 40 kronor ger det ett p/e-tal på drygt 11. Det är i nivå med andra tunga verkstadsföretag, vilket rimmar illa med ABB:s höga finansiella risk. De som chansat på ABB-aktiens återhämtning kan kliva av.Finansiell press
ABB, 6 mån milj dollar 2003 2002
Försäljning 9 500 8 500
Rörelseres 260 420
Vinst -100 200
Eget kapital 1050 2000
Balansomslutn 28 800 33 600

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.