Slaget om hushållen

Telekommarknaden står inför stora förändringar under 2005. Teknikskiften ändrar förutsättningarna dramatiskt för operatörerna, men skapar samtidigt nya chanser för leverantörer av utrustning.

Bredband, triple play, ip-telefoni, 3G. Det är några saker som kommer att stå i fokus i telekomsektorn under 2005 och några år framåt. Inom både den fasta telefonin och mobiltelefonin råder allt tuffare konkurrens, pressade priser och omvälvande teknikskiften som kommer att prägla vardagen.
Störst blir sannolikt förändringen inom den fasta kommunikationen med både vanlig telefoni, internet och tv. Bredband fortsätter att växa mycket snabbt, och gamla etablerade spelare som Telia Sonera får konkurrens från nygamla aktörer som kabel-tv-bolagen.
Tidigare var trafiken inom telefoni, data (internet) och tv strikt uppdelad både mellan olika nät och olika leverantörer. Kabel-tv-bolagen stod för tv, telebolagen för telefoni, och till viss del internet, medan det inom bredband dök upp flera nya spelare.
Nu går utvecklingen raskt mot att all trafik går i samma nät, via en operatör och som internettrafik. Det ökar konkurrensen rejält och öppnar dessutom för konkurrens i accessnäten, alltså de nät som går hela vägen fram till hushållen. De största är Telia Soneras kopparnät (telenätet), kabel-tv-bolagens nät och nya fibernät.
I slutänden är det hushållens hela kommunikationsbudget man slåss om, att erbjuda tv, telefoni och bredband genom så kallad triple play. Det gör redan Comhem, men även Telia Sonera, UPC och Bredbandsbolaget väntas inom en snar framtid också erbjuda hela paketet i lite olika former.
Den nya konkurrensen sätter ännu hårdare press på priserna och det som ligger närmast till hands är att fast rösttelefoni mer eller mindre försvinner som något man tjänar pengar på. I stället lär det erbjudas mer eller mindre gratis för att locka kunder till de dyrare bredbands- och tv-tjänsterna.
Trots den snabba tillväxten för bredband så väntas också konsolideringen där fortsätta, inte minst som ett resultat av ökande prispress. Främst finns det ett antal regionala spelare som kan bli föremål för uppköp. Ju fler som skaffar bredband desto viktigare blir det också att ta kunder från andra operatörer, och där spelar priset en mycket viktig roll. Hittills har man också kunnat hålla kvar, eller till och med höja, priserna genom att öka kapaciteten i anslutningarna. Men där har man snart kommit så långt det går.
På mobilsidan fortsätter priskriget och kan även eskalera i och med att den nya 3G-tekniken börjar få ordentligt genomslag under 2005. Prisbilden kommer allt mer att likna den fasta telefonin och migrationen från fast telefoni till mobiltelefoni ökar snabbt. Det betyder i bästa fall att intäkterna faktiskt kan öka för mobiloperatörerna, trots prisraset. Samtidigt förlorar de som säljer fast telefoni på grund av lägre samtalsintäkter, men också på grund av allt fler struntar i att ha ett fast teleabonnemang.
Men marknaden för mobiltelefoner mattas rejält under 2005 efter ett mycket starkt 2004. Utbytestrenden där äldre telefoner kasseras till förmån för främst kameratelefoner med bra färgskärmar försvagas, och än så länge står de nya 3G-telefonerna för en liten del av marknaden. De flesta räknar i bästa fall med en liten ökning i värde för mobiltelefonmarknaden 2005.
För leverantörer av infrastrukturutrustning för både fast och mobil kommunikation ser 2005 ut att bli ett hyfsat år. Tillväxten inom bredband är stark världen över och tillsammans med triple play-trenden skapar det en förnyad efterfrågan på utrustning till datanät. Här har Ericssons samarbete med Cisco på just det området chans att bära frukt under 2005.
För det mobila systemet ser det också rätt bra ut, men även Ericsson har indikerat att 2005 knappast blir lika bra som 2004. De flesta prognoser pekar på en tillväxt värdemässigt för mobilsystemmarknaden på upp till fem procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.