”Slut på medvinden”

BÖRSGOLVET

Midvinternattens köld är synnerligen hård för banksektorn i år. Nordiska storbanker vill alla inget hellre än att vara ute och snacka digitalisering och ja, så här långt är det mer verkstad än Europasnittet och jänkarna. Men med digitaliseringens nedhyvlingstakt på trösklarna till enskilda produktområden så blir det allt svårare att se helkundsapproachen avkasta som i fornstora dar igen.

– Deras bästa möjlighet är att krympa sig mot de mest hårdreglerade delaffärerna. För som systemkritiska utilities har de sin bästa möjlighet att både överleva och ge aktieägarna en ändå skaplig aktieavkastning till låg risk, konstaterar en turkos ulltunika, som fortsätter:

– Att bankverksamhet skulle vara mer komplext än att låna ut långa pengar och att hantera riskerna kring att funda det kortsiktigt är en väldigt trött mytbildning, men den funkar.

Ett bankområde vars höga lönsamhet och transaktionshastighet fortsätter att locka till sig extra mycket digital utmanarpress är betalningarna. På senare tid är det inte Klarna, utan en europeisk utmanare som gasat på mest markant, tipsar ett västkustskt julbord på Petersons Krog, Käringön.

– Revolut växer sig in snabbt på dussintalet marknader just nu, så även i Norden. De blöder dock också pengar, så än låter bankerna dem hållas. Antar att förhoppningen är att de ska växa in i kapitaliseringsväggen på bredden innan de uppnått skaleffekter på någon större marknad. I fallet Klarna var det ju en sådär bra motstrategi.

Peter Gyllenhammars förvärvslåda Duroc vilar inte på hanen, tipsar ett par rullskidor ute på Djursholm.

– De har redan gjort sig av med general managern för fransk-belgiska Cotting Group,som de köpte i somras.

Över till vd-karusellen några börsdivisioner upp så är Stockholmsbörsens kanske enklaste vd-jobb tillsatt, om man ska tro en besökare på Åre Ski Test Weekend i helgen.

– Att Skistar funkar utan ordinarie vd i över ett år förvånar ej. Det ska mycket till för att Ikea-veteranen Stefan Sjöstrand inte ska lyckas få ut skaplig avkastning ur ett valuta- och boprisfestdopat kvasi-monopol. Utan större förändringsgrepp är aktien dock fullvärderad.

En svensk på en av Nordenbörsernas större och för bolaget helt avgörande förändringsroller just nu förblir däremot en doldis – än så länge.

– Alexander Lacik kommer snart att rapportera det mest avgörande helgdagskvartalet i Pandoras historia, inräknat Singles Day, Black Week, jul och nyår, plus kanske några ord om det kinesiska nyåret. Då vill det till att inte minst nya Pandora Me och nya kollektioner kring Disneys Frost och Warner Brothers Harry Potter säljer skapligt. Bruttomarginalerna är ju fortsatt groteska, så hela blankarcaset hänger på att volymerna ska rasa vidare. Skulle de däremot stabiliseras så kan det här bli alla moders short squeeze strax lagom till boksluten, tipsar en varmrökt röding med hjortronsås.

Slutligen börjar de ekonomiska tyngdlagarna komma ikapp ledaren på Nordenbörsernas mest ökända vd-uppdrag uppe i skyarna.

– Ekonomiblaskorna öser gärna beundran över direktörer som tar sig an hopplösa turnaround-uppdrag i pressat läge, och gör de exit i tid är våghalsarna givetvis briljanta städare. SAS är ett klockrent exempel, där vd Rickard Gustafsons förmåga och obekräftade kandidaturer för andra, större, vd-stolar återkommit som trött kommentar på ungefär månadsbasis, säger en björkvedsrökt lammstek från Niklas Ekstedts julbord på Gamla Riksarkivet och fortsätter:

– De börjar få slut på medvinden från billig finansiering samt tillfällig vapenvila med både fack och ett för stunden pressat Norwegian. Ledningsgruppen blir snart kappsprungna av en oförändrat hopplös kostnadsposition och svag avkastningsförmåga relativt skulderna. Än finns tid att lyssna på Buffett och göra vältajmad exit, för finansieringen lär snart ta ned aktieägarna på marken igen – oavsett vem som sitter vid spakarna.

Mr. Gustafson, final call.

Vad var det de sa?

Torsdagsmiddagen: Matgästen på Broms i nummer 41/2019 pekade ut Nordea (tillsammans med Handelsbanken) som en storbank på dekis. Strax därefter vid kapitalmarknadsdagen meddelade vd Frank Vang-Jensen (som för övrigt hade lite för mycket förändringsvilja för att fungera i motsvarande roll på SHB) att Nordeanerna behövde bli betydligt färre. Nu inför lucia kom ett koncernomfattande anställningsstopp på plats. Frågan är om, när och var det kan följa varsel.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF