Sobi miljardköper i USA

Specialistläkemedelsbolaget Sobi förvärvar amerikanska Dova Pharmaceuticals i en affär som värderar bolaget upp till 915 miljoner dollar motsvarande cirka 9 miljarder kronor efter full utspädning.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi förvärvar Dova Pharmaceuticals i en affär som värderar det amerikanska bolaget upp till 915 miljoner dollar, motsvarande cirka 9 miljarder kronor efter full utspädning.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Den initiala kontantdelen, om 27:50 dollar per aktie av budet motsvarar en budpremie om 36 procent jämfört med Dovas stängningskurs på 20:19 dollar. Dova är noterat på Nasdaq i USA och hade 2018 intäkter om 10,4 miljoner dollar.

I budet ingår även en icke-överlåtbar rättighet (CVR) om ytterligare 1:50 dollar per aktie kopplat till ett eventuellt FDA-godkännande för Doptelet vid behandling av kemoterapi-inducerad trombocytopeni (CIT).

Med en prislapp på cirka 9 miljarder kronor skulle Dova motsvara knappt 19 procent av Sobis börsvärde på 47,9 miljarder kronor.

Under det första halvåret 2019 hade Dova en försäljning på 7,5 miljoner dollar (4,6) med ett nettoresultat på -33,3 miljoner dollar (-32,7).

Förvärvet är villkorat av att en majoritet av ägarna till Dova accepterar budet samt att det går igenom konkurrensmyndigheternas granskning.

Finansieringen sker genom en kombination av befintliga likvida medel och skulder bestående av befintliga och nya kreditfaciliteter.

Nya kreditfaciliteter består av dels en lånefacilitet om 3 miljarder kronor med löptid på upp till fem år samt dels en kreditfacilitet om 280 miljoner euro med löptid på upp till fem år. Båda de nya faciliteterna tillhandahålls av Danske Bank och SEB.

Förvärvet förväntar slutföras i fjärde kvartalet 2019.

I dagsläget finns inga godkända läkemedel för behandling av CIT. Studier med Doptelet befinner sig i fas 3.

I maj 2018 fick Doptelet FDA-godkännande vid behandling av trombocytopeni hos vissa vuxna patienter med kronisk leversjukdom (CLD). Ett europeiskt godkännande inom CLd uppnåddes i juni 2019.

Ansökan för indikationen kronisk immunologisk trombocytopeni (ITP) i Europa förväntas lämnas in 2020. ITP är en sällsynt autoimmun blödningsrubbning som kännetecknas av ett lågt antal blodplättar.

Morgan Stanley har varit Sobis finansiella rådgivare, Cravath Swaine & Moore juridisk rådgivare samt Mannheimer Swartling svensk legal rådgivare.

Sobi kommer att hålla en telefonkonferens med anledning av förvärvet på måndagen den 30 september klockan 10.00.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.