Sommarboende utöver det vanliga

Jan Carlzon, tidigare vd för SAS och i dag ordförande i riskkapitalbolaget Ledstiernan, njuter av sina två sommarställen. För att förlänga sommaren köpte han nyligen Antonia Ax:son Johnsons hus i Torekov för 4,8 miljoner kronor.

– Genom att vara i Torekov förlänger vi sommaren i båda ändar. Vi känner många som bor där så vi och barnen kommer att ha en trevlig semester, säger han.

Jan Carlzon lever ett hektiskt liv under vinterhalvåret med jobb och ett stort socialt umgänge. För honom och hans familj är det därför nödvändigt att bryta av storstadslivets puls med ro och stillhet.

Det får han på den lilla ögrupp han köpte i mitten av 1980-talet i Stockholms skärgård. Öarna ligger i havsbandet, norr om Möja, och de enda som bor där är familjen Carlzon.

– Det fanns ett hus som vi fick riva. I stället byggde vi ett hus som smälter in i naturen, helt i glas och behandlat av järnvitriol. Naturen går in i huset, och huset går in i naturen. Jag ville att man skulle se horisonten var man än är i huset, berättar Jan Carlzon.

Vid sidan av huvudbyggnaden, som är cirka 150 kvadratmeter, finns en liten hamn, en strand och sjöbod med bastu och gästsängar. I hamnen ligger en liten träbåt som han ger sig ut på dagsseglatser med, en så kallad Andunge. Jan Carlzon och familjen brukar vara på ön i fyra veckor per år.

– För mig är semester något som bryter av vardagen, att göra något helt annat än på vintern. Vi gillar att träffa människor och har vårt sociala liv i stan, men värdesätter stillheten och lugnet på ön. Vi har prövat på att vara där över helger på våren, men inte fått någon ro eftersom vi då är där för kort tid för att slappna av, säger han.

Jan Carlzon fick chansen att köpa ett ytterligare sommarställe i våras. Det var Göran Ennerfelts och Antonia Ax:son Johnsons hus i Torekov som han köpte. Prislappen hamnade på 4,8 miljoner kronor.

Det är ett hus från 1700-talet på knappt 100 kvadratmeter i centrala Torekow med två trädgårdar. Den ena är en zenbuddistisk kryddträdgärd som Antonia Ax:son Johnson anlagt med hjälp av en konstnär från Bjärehalvön.

– Vi räknar med att vara där mellan fyra och fem veckor i sommar, både före och efter vår vistelse på ön. Det är ett bra sätt att förlänga sommaren, säger Jan Carlzon som också är ordförande i Svenska Tennisförbundet.

På äldre dagar har han än tydligare insett vikten av att sporta, och huset i Torekov ger honom möjlighet att spela tennis och golf.

– Jag mår så mycket bättre av att vara i rörelse. När jag är i vårt hus i Verbier brukar jag fylla dagarna med både skidor och tennis. Då mår jag som en prins, säger han.

HUSTRENDERNA:

Torekov, Båstad, Skanör, Fiskebäckskil och Marstrand. Det är de riktigt heta sommarorterna i Skåne och Bohuslän. Priserna har skjutit i höjden och väntas fortsätta stiga.

– Det är aldrig fel att köpa rätt typ av hus på rätt läge, säger Ulrika Wrede, ägare till den exklusiva fastighetsmäklarfirman Wrede & Co.

För den svenska näringslivseliten är ett sommarställe, eller två, en självklarhet. Vid sidan av Stockholms skärgård flockas direktörerna vanligtvis i Skåne, i första hand på Bjärehalvön, och i Bohuslän.

– Torekov är hetast i Skåne. Falsterbo kommer som en god tvåa. Prisbilden på dessa orter är mycket hög. Man får inget vettigt under fyra eller fem miljoner kronor. De bra husen med de goda lägena går snarare för över tio miljoner kronor, säger Ulrika Wrede som, vid sidan av sin verksamhet i Stockholm, specialiserat sig på exklusiva objekt i Skåne.

I det pittoreska fiskeläget Torekov med sina små skånelängor bor personer som EF:s ägare Bertil Hult, Antonia Ax:son Johnson, Gabriel Urwitz, Margareta Wallenius-Kleberg och Marcus Wallenberg. I Falsterbo bor bland andra Jacob Wallenberg, Jacob Palmstierna och Ulf Dinkelspiel. I Båstad bor Hans Mellström, Erik och Mats Paulssson samt Björn Borg.

– Människan är ett flockdjur. Eftersom ”alla” bor i de här attraktiva orterna vill många andra göra det samma, säger Ulrika Wrede som också säger att orter som Brantevik och Skillinge på Österlen blir alltmer populära.

I Bohuslän är det naturligtvis Marstrand som är den hetaste sommarorten. Kung Oscar II brukade åka dit om somrarna och hans ande kastar fortfarande ett gyllene skimmer över ön med sitt magnifika societetshus och pittoreska träbebyggelse. Seglareliten flockas där under några hektiska sommarveckor, och den förre volvochefen PG Gyllenhammar, numera ordförande i Kinnevik, bidrog också till öns stjärnstatus. Volvos vd Leif Johansson gjorde inte saken sämre när han år 2000 köpte en stor villa på 180 kvadratmeter med pool för 8 miljoner kronor.

Vid sidan av Marstrand har även det mycket pittoreska fiskeläget Fiskebäckskil, vid Lysekil, seglat upp som en favoritort för de riktigt välbeställda. Det är ytterst sällan som någon fastighet säljs där, men husen går för minst fem miljoner kronor, snarare mer.

Enligt de mäklare i Skåne och Bohuslän som Affärsvärlden talat med har priserna stigit markant under det senaste året, och kommer att fortsätta göra så.

– Priserna har fördubblat på de riktigt fina objekten, de som har strandtomt, hus, sjöbod och brygga. I Hamburgsund sålde jag ett hus för sju miljoner som bara för något år sedan borde ha gått för fyra miljoner kronor. Norrmännen har tidigare varit med och driva upp priserna, säger Leif Fourong, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Tanums kommun.

Priserna i Skåne väntas också fortsätta upp.

– Jag tror inte att vi nått toppen. Vi når hela tiden nya målgrupper. Nu kommer många danskar. De har en starkare valuta och så är det dyrare i Köpenhamn med omnejd. Det tycker att de köper billigt i Sverige, säger Inge Salomonsson på Mäklarfirman i Falsterbo.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets