Spännande region för den riskbenägne
Det är inte många aktiemarknader som har gått bra i år. Till undantagen hör de tre börserna i Östafrika. Nairobi ligger runt noll, Dar es Salaam ligger på plus 4 medan index i Uganda har stigit med 5 procent. Allt i lokal valuta. Även om det handlar om mycket små marknader som bara befinner sig i början på sin utvecklingsfas är det ingen djärv gissning att en investerad slant kan ge hygglig avkastning på några års sikt.
Precis som på andra tillväxtmarknader i tidig fas speglar aktiemarknaden i Östafrika näringslivet i övrigt. Det finns inga hightechbolag med höga värderingar och svårbegripliga affärsmodeller. I stället handlar det mest om banker, cementtillverkare, tobaksbolag och några ölbryggerier. Det vill säga företag som gynnas av att invånarna får det bättre ekonomiskt.
Förra året ökade BNP i Kenya, Uganda och Tanzania med runt 7 procent. I år är prognosen för Kenya en tillväxt på 3-5 procent och 6 procent för de båda andra länderna.
Börsen i Nairobi är i ledande med 47 noterade bolag, varav 13 finns i finanssektorn. Störst är mobiloperatören Safaricom som till tre fjärdedelar ägs av Vodafone och den kenyanska staten. Börspremiären i början av juni blev en stor succé, aktien steg med 60 procent första dagen och emissionen övertecknades 500 gånger. Bolaget har en marknadsandel på 84 procent och under förra året ökade antalet kunder med 68 procent till drygt 10 miljoner, vilket gör att var tredje kenyan i dag har en mobiltelefon. Lönsamheten är det inte heller något fel på.
Rörelsemarginalen före avskrivningar ligger på 46 procent. Aktien handlas till p/e 13 på årets vinstprognos och 12 gånger vinstförväntningarna för nästa år, enligt Factsets sammanställning av analyser.
Bland bankerna finns National Bank of Kenya som är en av de ledande bankerna i landet och Standard Chartered Bank, en brittisk bankjätte med stor verksamhet i Afrika, Asien, Mellanöstern och Latinamerika. Standard Chartered Bank är den äldsta utländska banken i Kenya med en marknadsandel på 27 procent. Resultatet för första halvåret imponerade och vinsten före skatt ökade med 31 procent jämfört med motsvarande period förra året. Och av den pågående kreditkrisen syns inte ett spår. Aktiekursen har utvecklats förhållandevis bra och ligger i dag på samma nivå som förra året vid den här tiden.
Klimatet i Afrika gör att cement är det vanligaste byggnadsmaterialet och efterfrågan är stor när byggandet satt fart i regionen. Bamburi Cement är största tillverkaren söder om Sahara. Förra året ökade vinsten före skatt med drygt 40 procent och bolaget räknar med ökad aktivitet när det gäller byggande och infrastrukturinvesteringar även i år.
Ett annat av de jordnära investeringsalternativen är bryggerikedjan East African Breweries, ledande tillverkare av öl och sprit med kända varumärken som Tusker lager, som säljs på export till stora delar av världen. Flaskan har en elefant på etiketten till minne av en av bryggeriets grundare, Georg Hurst, som omkom under en elefantjakt år 1923. Öl svarar för 86 procent av intäkterna, resten kommer från licenstillverkning av bland annat Smirnoff och Johnnie Walker. Att sälja öl i Afrika är en lönsam affär. Under första halvåret ökade vinsten före skatt med 22 procent och aktien har hittills i år stigit lika mycket.
Börsen i Dar es Salaam noterade nyligen sitt elfte bolag när National Investment Company, som bland annat äger en fiskberedningsfabrik, började handlas. Förutom tre parallellnoterade kenyanska bolag handlar det om företag som tillverkar cement, cigaretter, te och öl. Det finns också ett servicebolag, Swissport Tanzania, som har hand om hantering av passagerare och fraktgods på flygplatser.
I Uganda finns det fyra inhemska noterade bolag, bland annat mediehuset New Vision Printing and Publishing Company och Uganda Clays som tillverkar byggmaterial som tegelstenar och takplattor. Dessutom är sydafrikanska Stanbic Bank och indiska Bank of Baroda parallellnoterade i Uganda.
Som privatperson kan det vara lite knepigt att köpa enskilda aktier på utländska småbörser. Men den som har depå och bra kontakt med sin mäklare bör inte ha några större problem att handla aktier noterade i Sydafrika eller Kenya.
Alternativet är att köpa en aktiefond. Det finns i dag tre renodlade Afrikafonder tillgängliga för svenska fondsparare. Alla är dock ganska nystartade. Först på plan var HQ Fonder och Simplicity som lanserade sina Afrikafonder i maj 2006. Trean Swedbank Robur Afrikafond kom i gång först i december förra året. Alla tre har haft det motigt i år och nedgångarna så här långt ligger på dryga 20 procent. Delvis beror det på valutakursförändringar.
Dessa fonder har en stor del av kapitalet investerat i Sydafrika som är den i särklass största marknaden i regionen och svarar för cirka 80 procent av det totala börsvärdet i Afrika. Tvåa är Egypten med 10 procent. De övriga är ganska små. HQ har till exempel 5 procent i Kenya.
Råvaror och framför allt gruvbolagen väger tungt i sydafrikanska index. Bland de 40 största bolagen finns gruvjättarna BHP Billiton, Anglo American, Anglo Platinum och Impala Platinum i sällskap med ett helt gäng lite mindre gruvbolag. Hur dessa går har inte särskilt mycket att göra med vad som händer med den ekonomiska utvecklingen i Afrika. Här är det snarare metallpriserna som styr.
Per sista juli hade HQ Afrikafond 25 procent av fondförmögenheten investerad i gruvbolagen BHP Billiton, Impala Platinum och Anglo American. Swedbank Robur Afrikafond hade vid halvårsskiftet nästan en tredjedel av kapitalet placerat i råvarurelaterade bolag varav Aquarius Platinum, 6 procent, och kopparproducenterna Katanga Mining och Equinox Minerals, med 4 procent vardera, väger tyngst. Ett annat viktigt innehav i båda fonderna är Afrikas största mobiloperatör MTN Group.
Simplicity investerar, till skillnad från de båda andra förvaltarna, enligt en kvantitativ modell. Kortfattat innebär det att fonden köper aktier som historiskt har gått bra i stället för att välja bolag som är lågt värderade. Sedan starten har fonden slagit sitt jämförelseindex med 0,8 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.