Moberg Pharma
Spännande snabbväxare
Övriga marknader utgörs av Europa och Asien. I Asien sker nu en etablering i flera länder via en distributör. I Malaysia har Moberg Pharma kapat åt sig en marknadsandel på 45 procent för nagelsvampsprodukter. Kina utgör en potentiellt stor marknad som ännu inte har hunnits bearbetas.
Huvudprodukten är fortsatt Kerasal, ett preparat mot nagelsvamp vilket är ett medicinskt problem som de större läkemedelsbolagen inte ägnat någon större uppmärksamhet åt under de tio senaste åren.
På senare år har det dock börjat hända en del inom terapiområdet nagelsvamp. Novartis har med Lamisil fram till för ett par år sedan varit det rådande behandlingsmedlet. Rätten till exklusivitet gick ut för några år sedan och en del kopior, så kallad generika, finns nu ute på marknaden. Problemet med dessa är formen, vilken är tabletter och som kan ge bieffekter.
I de nya behandlingssätt som växt fram sker behandlingen i stället på huden, för att slippa de biverkningar som tabletter ger. För tillfället tävlar två varianter med varandra om marknadsandelar.
Det ena är Jublia som marknadsförs av kanadensiska Valeant, ett bolag som nu är mitt uppe i en redovisningsskandal av stora mått.
Det andra är Kerydin, som ägs av Anacor och Novartis tillsammans. Jublia och Kerydin har fått en bra start där en försäljning på upp mot 6 miljarder kronor väntas. På rullande tolv månader har Jublia nu uppnått 3,4 miljarder kronor.
Moberg Pharma har en utmanare på gång. Hittills har studieresultaten för Moberg Pharma varit bra för motsvarande produkt, MOB-015. Studien har genomförts på en patientgrupp med svårt angripna naglar med minst lika bra läkning som konkurrenternas preparat, men med kortare behandlingstid och tydliga synliga förbättringar.
En lyckad fas III-studie skulle sannolikt kunna leda till en riktigt bra affär för Moberg Pharma med något av de större läkemedelsbolagen. Marknaden uppskattas vara värd över 20 miljarder kronor. Bolaget förbereder nu en fas III-studie som troligen kommer i gång under 2016. Ett utvecklingsavtal har slutits, men en licensiering till något läkemedelsbolag känns även som en möjlig väg framåt.
Under fjolåret uppvisade Moberg Pharma klart förbättrad lönsamhet, och nådde en omsättning på 200 miljoner kronor. Hittills i år har tillväxttakten legat på 48 procent, inklusive förvärv. Rörelsemarginalen före avskrivningar har förbättrats från 14 procent till 18 procent.
I år lär omsättningen landa på 300 miljoner kronor. Då bolaget är skuldfritt och sitter på nettokassa har vi tagit hänsyn till det i vår värdering av bolaget. Börsvärdet i förhållande till rörelseresultat ger ett ev/ebitda på 11,5 för nästa år. Ett lönsamt läkemedelsbolag i ett så här tidigt skede är ovanligt och borde värderas högre.
Affärsvärlden har tidigare varit positivt inställda till aktien. Vår tidigare riktkurs på 63 kronor har dock passerats. Med den potential som vi ser i aktien, med Asien som tillväxtmarknad och positiva studier för MOB-015, ser vi utrymme för en högre riktkurs och en upprepad köprekommendation med riktkurs 78 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.