Spararna bottenfiskar i börsoron

Rekord i antal aktieaffärer nästan varje dag. Så har det sett ut de senaste veckorna när virusoron fått sparare att sälja sina aktier. Men dagens börsfall fick en motsatt reaktion. "Privatspararna köper, man ser läge för bottenfiske", säger Johanna Kull, sparekonom på nätbanken Avanza.

I takt med att antalet smittade av det nya coronaviruset har stigit har även aktiviteten på Stockholmsbörsen gjort det. Både Avanza och Nordnet har sett en ovanligt hög handel de senaste veckorna. Hos Avanza har fler aktier sålts än köpts.

– Spararna sitter inte lugnt i båten, handeln är på en rekordnivå, säger Johanna Kull på Avanza.

På Nordnet har man sett att fler kunder köpt än sålt, men även där har försäljningarna varit större än köpen sett till kvantitet.

Tydlig flykt

– De som köper har gjort det försiktigt, medan de som säljer gör det rejält. Spararna är extremt aktiva och agerar över hela spektrumet. Vi har haft folk som har ringt in och bett våra mäklare sälja allt de har, medan andra i stället köpt nytt, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

För fonder har utvecklingen sett liknande ut.

– De senaste två veckorna har det märkts en tydlig flykt med de största försäljningarna på flera år. Det är breda försäljningar av hela spannet av aktiefonder, säger Johanna Kull.

Fler köper

Under måndagsförmiddagen, sedan Stockholmsbörsen öppnat kraftigt nedåt, har många privatsparare istället passat på att köpa billigt. Av de kunder som genomförde affärer på Nordnet valde två tredjedelar att köpa, medan en tredjedel sålde.

På Avanza har 60 procent av det totala antalet ordrar varit köp, medan 40 procent varit sälj.

– Privatspararna köper, man ser läge för bottenfiske. Vi ser även att köpen är större sett till volym, säger Johanna Kull.

De tre mest nettoköpta aktierna på Nordnet under måndagsförmiddagen var Investor, Lundin Petroleum och SEB. På Avanza var det Lundin Petroleum, Evolution Gaming och Resurs.

– Generellt har man fyllt på med defensiva bolag som inte påverkas direkt av vare sig oljeprisets nedgång eller coronaviruset, men med ett undantag. Man plockar också upp oljebolagen, dagens största förlorare, säger Johanna Kull.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här