Spararna tankade pandemiförlorare i börsfallet

Börsen rasade i fredags, på oron om den nya virusmutationen omikron. Men köparna verkade vara pigga på bottenfiske i pandemiförlorare, enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt.
Spararna tankade pandemiförlorare i börsfallet - borsen-aktier-2-900 – får ej användas efter sekelskiftet!
Foto: Fredrik Sandberg / TT

I fredags reagerade världens börser kraftigt på uppgifterna om den nya virusmutationen omikron. Stockholmsbörsens breda index föll 3,4% under dagen. Frida Bratt säger till Affärsvärlden att nätmäklaren såg en hög aktivitet, med ett högt tryck framför allt på säljsidan. Hennes bild är dock att spararna inte ser någon långsiktig trend nedåt, utan att man ser nedgången som en oundviklig korrigering och att man minskar exponeringen mot aktier efter en fin börsperiod.

”Börsen och med den enskilda bolag har ju gått bra under lång tid, och fredagens oro kring virusmutationen kan av en hel del förmodas vara början på en korrigering under en period vilket gör att man vill dra ned risken lite”, säger hon.

Den mest nettoköpta aktien bland Nordnets kunder var Evolution, som även låg på köptoppen under torsdagen i samband med kursraset. Mest nettosålt var istället Embracer.

Men även pandemiförlorare tog sig in på köplistan, såsom Scandic Hotels, som var åttonde mest nettoköpta.

”Det tycks som att spararna är pigga på bottenfiske i pandemiförlorarna. Kanske tror man inte att nedstängningarna och restriktionerna blir så omfattande denna gång, och det kan mycket väl stämma. Även H&M, som ju också föll kraftigt, är en av de mest nettoköpta aktierna i raset”, säger Frida Bratt.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco