Spararna tror på fortsatt börsuppgång

Avanzas sparindikator visar på fortsatt börsoptimism bland spararna, det visar en Demoskop-undersökning.
Börsen, aktier, aktiefonder
Foto: Fredrik Sandberg /TT

Avanzas Sparindikator, som mäter skillnaden mellan andelen som tror på stigande respektive sjunkande börs det kommande året, backar något jämfört med tidigare kvartal, men visar ändå på en tydlig börsoptimism. Indikatorn landar på 26, jämfört med 35 kvartalet innan. Det är den näst högsta uppmätta nivån i Sparindikatorns drygt tvååriga historia.

41% av de tillfrågade tror att börsen kommer att stiga de kommande 12 månaderna. 15% tror att börsen kommer att sjunka. 12% har oförändrad uppfattning och 32% har ingen uppfattning alls.

”Det senaste året har vi sett en kraftig återhämtning för världens börser. Den uppgången har fortsatt under 2021, vilket förstärker spararnas optimism. Dock kan noteras en viss försiktighet efter börsens uppgång på närmare 20 procent i år. Den tar sig uttryck i det faktum att något färre tror på fortsatt uppgång, medan något fler tror på sjunkande börs”, säger Nicklas Andersson, Sparekonom Avanza, och fortsätter:

”Den snabba uppgången på börsen understödjer fortsatt optimism, men fler frågar sig nog om börsen kan fortsätta i samma takt framåt. Fortsatt vaccinutrullning, låga räntor och en rapportsäsong som bekräftar börsens momentum återfinns i den positiva vågskålen. Oro kring stigande inflation, komponentbrist och räntenivåer i den andra. Som alltid på börsen.”

Samtidigt noteras en ny rekordnivå vad gäller hur många personer som svarar att de sparar i tillgångsslaget aktier.

Vad tror du om börsens utveckling de kommande 12 månaderna? Kv1 2021 Kv4 2020
Börsen kommer att stiga 41% 46%
Börsen kommer att sjunka 15% 11%
Oförändrad 12% 12%
Ingen uppfattning 32% 31%