Spararna överger tillväxtaktier – vänder blicken mot värdebolag

Stigande räntor har slagit till mot värderade tillväxtaktier och under februari är det tydligt att privatspararna styrt kosan mot värdebolag.
Foto: Fredrik Sandberg /TT

En hög riskaptit och uppgångar på börsen präglade en stor del av februari. Stockholmsbörsen har stigit 7% sedan årsskiftet varav större delen under februari.

”Men vi fick också, mot slutet av månaden, en påminnelse om risken för högre räntor i inflationens spår. Högre räntor gör det svårare att räkna hem värderingar som stuckit iväg. Därför slår ”räntefrossan” framför allt mot tillväxtbolag, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt, och får medhåll av Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Mest köpt hos Avanza Mest sålt hos Avanza
Swedish Match Evolution Gaming
Volvo B Nordea
Swedbank A H&M
Embracer Stillfront
Tele2 Gravity
Telia Company Fingerprint
Kambi G5 Entertainment
Sonans Holding Scandic Hotels
Essity Lundin Energy
Betsson Azelio

”Stigande långräntor och inflationsoro har lagt en våt filt över högt värderade tillväxtaktier. Under februari är det tydligt att privatspararna styrt kosan mot värdebolag och finansierat köpen genom att sälja kursvinnare”, säger han.

Privatspararna gör 482 900 affärer per dag i februari. Det är en ökning med 55% jämfört med samma månad i fjol.

Månadens köplista hos Avanza toppas av Swedish Match, följt av Volvo och Swedbank.

”Swedish Match är ett bolag med en typiskt defensiv karaktär och som har tuffat på historiskt. Faktum är att det varit den aktie som oftast presterat bäst i OMXS30 under de flesta tidsperioder. Det förnyade intresset för cykliska bolag och Evolution Gaming, som anslöt sig till OMXS30 vid börsårets inledning, har dock petat ned Swedish Match från pallplatsen. Antalet aktieägare har ändå fördubblats senaste året samtidigt som VD och finanschef köpt fler aktier nyligen, det fick privatspararna att trycka på köpknappen”, säger Nicklas Andersson.

Även hos Avanza nettoköptes Swedish Match friskt under under månaden.

”Aktien rasade på rapporten, och då passade privatspararna på att köpa. Många tror på tillväxtpotentialen framför allt för tobaksfria Zyn”, säger Frida Bratt.

”Utöver Swedish Match så utgörs topplistan av en tydlig röd tråd. Det är bolag med defensiv karaktär som stått på menyn för den finansiella tallriksmodellen under månaden. Den senaste tiden har vi sett ett allt större intresse för värdebolag, cykliska bolag likväl som pandemiförlorare. I takt med den globala vaccinutrullningen ser vi ett fortsatt intresse för att vikta om i portföljen, från tillväxt till mer av värde. Ett tema som varit påtagligt under året”, säger Nicklas Andersson, och fortsätter:

Mest köpt hos Nordnet Mest sålt hos Nordnet
Volvo Spotify
Swedish Match Sinch
Embracer Group Intrum
Swedbank Stillfront
Investor Atlas Copco
Evolution Gaming Nordea
Kinnevik Fingerprint Cards
Tele2 H&M
Zaptec Hexpol
Boliden Assa Abloy

”6 av 10 bolag på köptoppen återfinns i OMXS30 och faktum är att detta index faktiskt överpresterat breda Stockholmsbörsen sedan årsskiftet. I dagsläget ligger OMXS30 hela 2 procentenheter före breda börsen. En spännande kapplöpning att följa under året.”

Även hos Nordnet är det ökade intresset för cykliska bolag tydligt och Volvo toppar köptoppen.

”Cykliska bolag tros ha framtiden för sig, när samhället går mot en normalisering. Dessutom kommer utdelningarna tillbaka. Volvo kom med en fin rapport, där plumpen var halvledarbristen, framför allt är Volvo ett ”utdelningscase” där spararna hoppas på pengaregn längre fram”, säger Frida Bratt.

Hon menar att det även är ett tecken i tiden att Boliden finns med i köptoppen.

”Boliden har medvind i kopparrallyt. Bolaget kom med en stabil rapport där man beslutade om att dela ut extra, och det lockar”, säger Frida Bratt.

Månadens säljlista hos Avanza toppas av Evolution Gaming som var den mest köpta aktien förra månaden.

”Sedan Evolution inkluderades i indexet har aktien stigit 30 procent, vilket rimligtvis är skälet till att privatspararna nu skalar ned sin position och viktar över till annat för att balansera om sin portfölj. Att det handlar om just viss vinsthemtagning stöds av det faktum att antal aktieägare är på högsta nivån någonsin”, säger Nicklas Andersson.

Hos Nordnet är emellertid Evolution kvar på köplistan. Här är det istället Spotify som för andra månaden i rad toppar listan över mest sålda aktier bland svenska spararna på plattformen.

”Spotify har haft en helt fenomenal kursutveckling på Wall Street. Men när vi nu har en stigande långränta i USA så sätter det press på alla tillväxtbolag. Samma sak gäller kursrusaren Sinch, som också nettosäljs i februari”, säger Frida Bratt.