Sparekonomen om Swedbank: Kommer behövas en helt ny styrelse

Swedbanks styrelse sparkar vd Birgitte Bonnesen efter de senaste dagarnas händelser. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, menar att Bonnesens avgång bara är början och att det kommer behövas en helt ny styrelse i Swedbank.
Sparekonomen om Swedbank: Kommer behövas en helt ny styrelse - frida-bratt-nordnet-700_binary_6952465.jpg

– Det var omöjligt att få tillbaka förtroendet för banken när Bonnesen fortfarande satt som vd. Hon hanterade inte situationen på ett bra sätt, hon gav aldrig bra svar och skapade en brist i kommunikationen. Det här var den enda utvägen, säger Frida Bratt till Affärsvärlden.

– Jag tror att det kommer att dröja innan de får en ny vd då det inte finns en given efterträdare. Det är ytterligare ett tecken på att styrelsen inte har gjort sitt jobb när man inte har arvtagare klara.

Frida Bratt anser att Swedbank måste börja om från början.

– Jag tror att det kommer behövas en helt ny styrelse, och gärna någon utifrån. Nytt blod måste in i det här.

Trots att Swedbanks styrelse har tagit steg för att förbättra situationen så återstår en osäkerhet, menar hon.

– Att Bonnesen avgår är bara början, det har hänt många exceptionella saker. Jag har också svårt att tro att kursen vänder uppåt inom den närmaste tiden, säger Bratt och fortsätter:

– Det finns en osäkerhet om det kommer fler avslöjanden, vilket det nu gör. Och den osäkerheten beror på att man inte varit har transparent kring de här problemen.

Förutom att bankledningen inte har varit tydlig anser Bratt att de inte heller har sett allvaret i de uppgifter som har kommit in från Uppdrag Granskning. Man borde de ha gått ut med vad som har hänt och vilka åtgärder man har tagit stället för att lägga locket på.

– Ledningen hänvisar till banksekretess, men med transparens menar man inte att de ska lämna ut namn och personnummer på de aktuella personerna. Man kunde ha gjort som exempelvis Nordea som har varit lite mer öppna och angett att de har dessa problem, vilket alla som har bankverksamhet i Baltikum i princip har.

Bratt menar att kunder och investerare tappar förtroendet för Swedbank. I höstas sa Bonnesen att banken inte har några problem med penningtvätt, och då var det många som köpte aktier på de premisserna. Detta ger nu en bild av en bank som vilseleder.

– Efter alla de här misstagen som de har gjort så tror jag att förtroendet är förbrukat nu. Kundernas tillit påverkas när de ser hur deras bank agerar omoraliskt i sådana situationer. Och det har man sett i samband med exempelvis Panamaläckan då missnöjda kunder lämnade Nordea, som var central i den härvan. Jag tror att det kommer vara flera kunder som ifrågasätter Swedbank.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF