Sparekonomerna: En perfekt storm

Oljepriskraschen, som följer på virusfrossan, utgör en perfekt storm på börsen, menar sparekonomerna.

Oljepriset tokrasar efter att Opec+ inte enas kring om produktionsminskningar och ett priskrig brutit ut mellan Saudiarabien och Ryssland. Toppexportören Saudiarabien har kraftigt sänkt sina priser och beslutat att öka produktionen.

Oljeprisraset påvekar också börserna och såväl Stockholmsbörsen som börser över hela Europa dyker. I Asien föll japanska storbolagsindexet Nikkei 225 med 5,07 procent till 19 698,76, medan det bredare Topix-indexet backade med 5,61 procent till 1 388,97.

– Kollapsen i oljepriset tillsammans med den efterfrågeminskning vi har på grund av corona skapar en giftig cocktail och det är rädslan för en global recession som nu får marknaden att falla på detta brutala sätt. Flera av världens länder är beroende av oljeinkomster och kollapsen vi nu ser i oljepriset får betydande effekt på deras statsfinanser. Lägg till att bolagen inom oljeindustrin ofta är högt skuldsatta och fallande intäkter kan dem problem med återbetalningarna. Det i sin tur riskerar att leda till smällar på företagsobligationsmarknaden och innebära kreditförluster för banker, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull.

– Vi hamnade i lite av en perfekt storm under söndagen. Oro för utökat coronautbrott i Europa och USA  samtidigt som saudierna valde att starta ett priskrig på olja och den amerikanska kreditmarknaden har det tufft, säger Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold och får medhåll av Nordnets sparekonom Frida Bratt:

– Det här är verkligen en perfekt storm, en total krasch i oljepriset. Den största vi sett sedan 1991, vilket säger ganska mycket. Det råder nu fullständig panik på marknaderna, börsen bortser helt från de ändå smått positiva nyheter som kommer gällande smittspridningen i Kina. Oljeprisfallet överskuggar allt och det beror på att finansmarknaderna är så tätt sammanflätade med oljepriset, säger hon och fortsätter:

– Många länders ekonomier är beroende av ett högt oljepris och även för amerikansk ekonomi betydande. Oljebolag finansierar sig ofta via obligationer vilket nu utgör en risk för stort stök på företagsobligationsmarknaden. Väldigt mycket är psykologi nu, alla springer mot utgången och pessimismen har verkligen fått fäste. Jag tycker man som sparare ska vara beredd på fortsatta fall.

Även Joakim Bornold anser att spararna får förbereda sig på en allt annat än lugn börs under veckan.

– Jag ser fallet på att marknaden försöker prisa in risken för att en finanskris kan uppstå ur askan av coronautbrottet. Vi behöver inte hamna där men risken har ökat markant. Börsen lär fortsätta pendla mellan hopp och förtvivlan under veckan, säger han.

Johanna Kull tror också på en börs med stora svängningar.

– Nervositeten som råder, tillsammans med de stora passiva flödena och dagens snabba nyhetsspridning, gör att vi kan förvänta oss en mycket turbulent börs kommande veckor. Vi lär säkerligen få enskilda dagar då börsen stiger flera procentenheter på positiva nyheter, varvat med dagar med kraftiga fall. En miljö då det är lätt att handla bort sig. Tipset är därför att hålla huvudet kallt, fundera över när man pengarna och om man är långsiktig sätta upp en lista på vilka aktier man i så fall vid fylla på i och vid vilka nivåer, säger hon, och fortsätter:

– Har man en bred portfölj med kvalitetsbolag som man kontinuerligt fyllde på i för en månad sedan då börsen stod 20 procent högre än idag, ja då borde man ju -om man är långsiktig – följa samma strategi nu. Det är en strategi som de aktiva spararna ser ut att ha anammat idag, då privatspararna nettoköper aktier. Framför allt fyller man på i mindre konjunkturberoende bolag inom dagligvaror, spel och läkemedel, men även betydligt mer riskfyllda köp i oljebolagen märks av.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco