Spekulera i rabatten

Blankning används främst för att kunna spekulera i en nedgång i en aktie. Det går dock att använda blankning för att spekulera i ett annat fenomen på börsen, den så kallade investmentbolagsrabatten.

Den innebär att substansvärdet av det som investmentbolaget äger handlas till en rabatt på börsen. Särskilt tydligt är det i fallet Industrivärden, som bara äger en handfull betydande poster i börsnoterade bolag och har en lite nettoskuld.

I dagsläget ligger rabatten på omkring 15 procent, det vill säga att köpa en aktie i Industrivärden ger ett knippe aktier som på börsen kostar 15 procent mer. Rekommendationer att köpa investmentbolag handlar ofta om att rabatten är hög, och den varierar också kraftigt. Enligt Ibindex, som för statistik på investmentbolag, så ligger snittet för Industrivärdens rabatt på 11,7 procent de senaste tre åren, men den har svängt mellan 23,6 procent och minus 0,6 procent.

Ett sätt att spekulera i att rabatten ska minska är att blanka samma innehav som Industrivärden har och sedan köpa aktier i Industrivärden. Kapitalinsatsen blir negativ. I exempel i grafen härintill blankas Industrivärdens portfölj på 184,7 kronor per aktie medan Industrivärden köps för 160,2 kronor. Det blir alltså 24,5 kronor per aktie kvar att investera i annat.

Vad som i praktiken hänt är att ett nytt instrument som bygger på rabatten i Industrivärden har skapats och som inte kräver något kapital. Har man en stark tro på att rabatten är på väg upp eller ned så kan det vara intressant, och särskilt i tider av en orolig börs, eftersom det skapade instrumentet inte speglar börsens utveckling.

I stället för att köpa ett investmentbolag med den primära motiveringen att rabatten är hög så kan man alltså spekulera i rabatten utan att utsätta sig för den allmänna börsrisken. Det är inte något långsiktigt sparande, utan ett instrument för att mer kortsiktigt dra nytta av rörelser i ett investmentbolags rabatt, utan kapital.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.