Speloperatören kan överraska

ANALYS Speloperatören har åkt jojo på börsen, men den underliggande verksamheten fortsätter att övertyga. Kanske väntar förvärv och intåg i USA senare i år.

KÖP Allt talar för att omregleringen av den svenska spelmarknaden kommer träda i kraft per 1 januari 2019, trots ett väldigt pressat tidsschema. Lotteriinspektionen räknar med minst 50 licensansökningar att behandla i höst. Enligt källor till Affärsvärlden är flera israeliska aktörer liksom några av de stora brittiska operatörerna på väg till den svenska marknaden.

Förutom spelskatt på 18 procent väntar ett formidabelt marknadsföringskrig liksom ett kraftigt ökat fokus på omsorgsplikt kring spelarna, vilket sammantaget bör pressa den kortsiktiga lönsamheten betydligt i sektorn.

Operatören Kindred är väl förberett och har redan i dag 42 procent av intäkterna från reglerade marknader, och hamnar över 50 procent när Sverige omregleras 2019. Den allt ökade exponeringen mot reglerade marknader har pressat rörelsemarginalen (ebit) från 29 procent för tio år sedan till att i år hamna på drygt 17 procent.

Delårsrapporten i förra veckan bekräftar att den underliggande mycket starka operativa utvecklingen fortsätter sett till nästan samtliga parametrar. Kindred meddelade även att spelöverskottet fram till den 23 april var 52 procent högre jämfört med samma period 2017, eller 40 procent justerat för valuta och förvärvet av 32Red.

Kortsiktigt väntar betydligt högre marknadsföringskostnader under andra kvartalet givet att fotbolls-vm står för dörren. Under de sex turneringsåren för perioden 2006 till 2016 har rörelseresultatet fallit med mellan 20 och 30 procent mellan första och andra kvartalet. Belöningen kommer istället kvartalen efter fotbolls-vm.

Den senaste tidens kurspress har skapat ett bra ingångsläge i Kindred, som erbjuder en attraktiv exponering mot icke konjunkturkänslig tillväxt. Bolaget rattas dessutom av i våra ögon spelbranschens starkaste kombination av vd och styrelseordförande i Henrik Tjärnström respektive Anders Ström, tillika grundare av Unibet och störste ägare i sportbokleverantören Kambi.

Kindred är starkt kassagenererande och har med sin begränsade skuldsättning på 0,3 gånger ebitda goda möjligheter till förvärv och hög utdelning, i nuläget motsvarande en direktavkastning på drygt 5 procent. Kanske väntar även expansion till USA senare i år? Köp med riktkursen 140 kronor på ett års sikt.

 

 

Ovanstående aktieråd från nästa nummer av magasinet Affärsvärlden förpubliceras här exklusivt för Affärsvärlden Analys+ läsare.

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.