Splittrad svensk ekonomi

Hushållen blir allt deppigare medan exportbolagen säljer allt mer. Det visar ny statistik från Konjunkturinstitutet, KI.

I maj blev de svenska hushållens syn på det ekonomiska läget återigen något dystrare. Förtroendeindikatorn, CCI, föll tillbaka till 4,9 jämfört med 9,1 i april.

Under årets fem första månader har CCI pendlat mellan värden runt 5 respektive 9 varannan månad. Än så länge visar inte CCI att hushållens förväntningar har någon klar tendens till förändring sedan årets början. Det framgår av Hushållens Inköpsplaner som presenteras av Konjunkturinstitutet.

Även mikro- och makroindex, som avser att spegla synen på den egna respektive den svenska ekonomin, föll i maj jämfört med april. Båda indexen har dessutom pendlat med ett liknande sågtandsmönster som CCI har haft under årets fem första månader.

Synen på arbetsmarknadsläget har sakta ljusnat sedan mars, men fortfarande tror 52,9 procent att arbetslösheten ska öka framöver. Samtidigt ökade inflationsförväntningarna på 12 månaders sikt med 0,5 procentenheter från april, till 2,2 procent i maj.

Nettotalet för om det är lämpligt att köpa kapitalvaror just nu, föll jämfört med april men ligger fortfarande på en hög nivå. Däremot steg nettotalet för hushållens avsikter att köpa kapitalvaror de närmaste 12 månaderna jämfört med förra mätningen.

Full fart i industrin
Den starka exportefterfrågan lyfter industri- konjunkturen och i alltfler branscher ökar aktiviteten. Industrin redovisar fortsatt stark exportorderingång för de senaste månaderna, men från hemmamarknaden har tillväxten varit måttlig.

Produktionsvolymen har ökat påtagligt, men än har inte resursutnyttjandet stigit dithän att sysselsättningen har påverkats i positiv riktning.

Konfidensindikatorn har ökat ytterligare någon enhet och ligger klart över genomsnittet. De närmaste månaderna räknar företagen med en fortsatt god produktionstillväxt, men sysselsättningen väntas minska ytterligare något.

Läget i byggindustrin tycks vara på väg att bli bättre. Visserligen rapporterar företagen om en fortsatt minskning i byggande och sysselsättning, men orderingången tycks samtidigt ha tagit fart.

Företagen är den här gången inte lika missnöjda med orderbeläggningen som för bara en månad sedan. Orderingången väntas öka ytterligare de närmaste månaderna och såväl byggande som sysselsättning förutses upphöra att minska.

Svagare inom handeln
Konfidensindikatorn (säsongskorrigerad) låg på 1 i maj (0 månaden innan) för tillverkningsindustrin och motsvarande siffra för byggindustrin var -28 (-31). För handeln blev utfallet svagare än vad företagen hade räknat med. Inom både handel med motorfordon och dagligvaruhandeln uteblev den väntade tillväxten och för sällanköpsvaruhandeln blev försäljningstillväxten svagare än väntat.

Handeln är dock optimistisk inför de närmaste månaderna och räknar med att försäljningen ska öka. Optimismen är störst inom sällanköpsvaruhandeln där man räknar med en betydande tillväxt. Efterfrågan på privata tjänster har ökat påtagligt de senaste månaderna. Efterfrågeläget är dock fortfarande svagt och flertalet företag är missnöjda med volymen på inneliggande uppdrag.

Sysselsättningen har fortsatt att minska, men andelen företag som skurit ned på antalet anställda är mindre än tidigare. De närmaste månaderna räknar tjänstesektorn med fortsatt hygglig efterfråge- tillväxt. Efterfrågan är dock ännu inte tillräckligt stark för att företagen ska nyanställa. Istället förutses en fortsatt minskad sysselsättning.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.