Spykers miljardlott
Visst finns det bilmärken som har slingrat sig ur konkurshot och blivit framgångsrika! Eller? Hmm… Jo, Chrysler under Lee Iacocca på 1980-talet. Det är ett bra exempel. Eller var. Ett tag, i alla fall. Och Fiat under Sergio Marchionne. Och så Porsche under Wendelin Wiedeking förstås. Det gick visserligen åt skogen för honom förra året, men på grund av maktbegär snarare än dåliga bilaffärer. Jag kan ha glömt någon, men boken med historiska exempel på bilföretag som gör en U-sväng och kommer tillbaka blir tunn.
Saab passar inte i “framgångsgänget” ovan. Vi talar om en liten spelare som har gått med förlust i 60 år och som nu ägs av en obskyr holländsk bilverkstad utan finansiella muskler eller industriell kompetens. Brittiska Rover ligger närmare till hands för en jämförelse och den avskräcker (se sid 18). När BMW tröttnade på förlusterna i Rover såldes bolaget till en grupp affärsmän som höll ut några år innan det blev konkurs. Men då hade affärsmännen tankat ur en halv miljard eller så till sig själva.
Oddsen på att Saab ska klara sig är alltså höga. Sannolikheten att bolaget ska lyckas genom att köra på som hittills och bygga mellanklassbilar till en massmarknad i små volymer kan sättas nära noll. Samtidigt satsar inte ens en idiot tid, prestige och massor av pengar i ett lotteri som saknar vinstmöjligheter. Kanske kan Saab nå svarta siffror inom ett par år genom att skära utveckling och alla andra kostnader till ett minimum? Då kunde Spyker sälja Saab till en kinesisk tillverkare med god förtjänst för sina aktieägare.
Om det inte handlar om att tömma kassan och sticka med pengarna så är det svårt att se något annat sätt för Victor Muller att få avkastning på investeringen.
Apropå…
Följetong: Lena Andersson i DN i söndags är det enda läsvärda hittills i debatten om vem som skrev Stieg Larssons böcker.
Lön för mödan: Självklart ska Röda korset och andra välgörenhetsorganisationer betala konkurrenskraftiga löner.
nullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.