SSAB och banker tynger på börsen

Stockholmsbörsen inledde onsdagens handel i ett smalt spann kring nollstrecket efter tisdagens breda uppgångar i såväl Europa som i USA och Asien.

Mer defensiva bolag avancerade, medan konjunkturkänsliga råvarubolag och banker backade mest bland storbolagen.

Vid 10-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,3 procent till 1.675. Aktier för 2,4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland var DAX-indexet i stort sett oförändrat.

I indextoppen låg utöver Getinge Astra Zeneca med en uppgång på 1,5 procent, följt av Essity och H&M. Den senare har fått höjd rekommendation och riktkurs av Handelsbanken.

I motsatt ände av OMXS30 låg ståltillverkaren SSAB, som tappade 1,2 procent – ungefär som de europeiska sektorkollegorna.

Nedåt generellt var det även för gruvbolagen och i Stockholm backade Boliden 0,1 procent och Lundin Mining 0,9 procent. I samma riktning gick flertalet oljebolag. Lundin Petroleum förlorade 1,3 procent. Mot oljetrenden gick Africa Oil, upp 2 procent, sedan Pareto efter ett analytikerbyte upprepat köprekommendation och riktkurs.

Storbankerna handlades alla under nollan, med Handelsbanken som svagaste kort efter en nedgång med 0,4 procent.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi backade 2,4 procent. Schweiziska Roche rapporterade att det med Sobis Elocta konkurrerande Hemlibra “utvecklats mycket starkt” under året.

Mode- och skoföretaget Venue Retail Group vände till vinst och redovisar ett resultat efter skatt på 1,1 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Den jämförbara försäljningen var något upp. Det blidkade dock inte marknaden, som sänkte aktien med närmare 6 procent.

I motsatt riktning gick friskvårdsbolaget Actic, som gör en icke kassaflödespåverkande nedskrivning av goodwill och immateriella tillgångar om totalt cirka 280 miljoner kronor. Aktien steg drygt 3 procent.

Uppåt, plus 6,7 procent, var det även för solenergibolaget Soltech, sedan samriskbolaget i Kina, ASRE, tagit en stororder som ger intäkter om 218 miljoner kronor över 20 år.

Gamingbolaget Stillfront avancerade 1,2 procent till 261 kronor med stöd av en riktkurshöjning från Pareto, till 337 kronor från 291 kronor.

En rapport från den amerikanska rådgivningsfirman RGA Investment Advisors lyfter fram sportboksleverantören Kambis potential i USA. I en guldrush är det bättre att investera i spadar och hackor än in själva guldgrävarna, skriver RGA som menar att Kambi tillhör den förra kategorin i den pågående amerikanska omregleringen. Kambi steg 2,7 procent.

Kepler Cheuvreux har sett över fastighetssektorn och bland annat sänkt rekommendationerna för Atrium Ljungberg, JM och Klövern som alla backade i den inledande handeln.

På makroagendan märks KPI och PPI från Storbritannien klockan 10.30 samt detaljhandelsdata från USA klockan 14.30. Feds Beige Book släpps klockan 20.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här