Stabil uppgång inledde veckan

Stockholmsbörsen steg i en fast tendens under måndagen ledd av solida uppgångar för bland annat verkstad och gruvor. Även byggbolagen hade en bra dag.

– Allt krut ligger på Fed för stunden. Men inte på själva sänkningen i sig utan på vilka kommentarer de ger. Vi vill att de ska sänka för att de ser svagheter i ekonomin snarare än marknadsturbulensen. Det skulle i så fall peka på att de inleder räntesänkningscykeln, sade Fredrik Lindberg, aktieanalytiker på SEB Aktiehandel, till Nyhetsbyrån SIX.

Styrräntebeskedet från USA väntas under tisdagen klockan 20.15 svensk tid. AFV Generalindex var vid stängningen upp med 1,0 procent till 357 medan OMXS30-index steg 1,0 procent till 1.131. Aktier för 16,5 miljarder kronor bytte ägare under dagen.

Fordonskoncernen Volvo tecknade en avsiktsförklaring med den indiska fordonstillverkaren Eicher gällande etablering av ett nytt samriskbolag i Indien. Volvo kommer inledningsvis att investera 350 miljoner dollar i projektet. Analytiker som SIX talade med ansåg att investeringen är positiv. De båda bolagen kompletterar varandra väl på den indiska marknaden. Aktien steg 0,6 procent till 117,50 kronor.

De övriga cykliska verkstadsaktierna fortsatte uppåt efter den positva utvecklingen i förra veckan. Sandvik steg 3,2 procent till 121,50 kronor och Atlas Copco höjdes 3,0 procent till 103,25 kronor. Starkt gick även Skanska som steg 3,8 procent till 129,50 kronor. Boliden steg 4,2 procent till 93,75 kronor och Lundin Mining steg 1,8 procent till 70,75 kronor. I Europa spekuleras det i att den amerikanska riskkapitaljätten Blackstone skall lägga ett bud på Rio Tinto, något som Blackstone senare förnekade. “Där vet jag att det är fler inklusive vi som höjde upp dem (Boliden och Lundin Mining) i fredags. Det är lite förnyat prat om uppköp också och det är många investerare som träffar ledningen i de två bolagen”, säger Fredrik Lindgren.

Telekombolaget Ericsson steg 1,0 procent till 16,10 kronor. Lehman Brothers har tagit bort aktien från sin lista över rekommenderade europeiska aktier. Telekombolaget har tackat nej till den andel av det indiska jättekontraktet med BSNL som Nokia Siemens tidigare tackade nej till.

AstraZeneca steg med 1,3 procent till 303,50 kronor. Amerikanska FDA håller fast vid sin bedömning att Nexium och Prilosec sannolikt inte meför någon ökad risk för hjärtdöd. Skogsbolaget Holmen meddelade att skogsbolaget kommer att minska sin produktion av tidningspapper med 150.000 årston. Samtidigt skrev bolaget upp sina skogstillgångar med 2,1 miljarder kronor samt tar en nedskrivning av goodwill på en halv miljard. Aktien steg 1,4 procent till 250,50 kronor.

Kollegan SCA var oförändrad vid 117 kronor. Enligt en enkät från Nyhetsbyrån SIX väntas skogsbolagets pågående översyn av skogsinnehavet resultera i en uppskrivning av det bokförda värdet med 2,5 miljarder kronor till 20,6 miljarder kronor.

Partnertech var en stor förlorare efter att kontraktstillverkaren vinstvarnat för det fjärde kvartalet. Bolaget tvingas också genomföra ett åtgärdsprogram. PartnerTech räknar dock med att 2008 blir i nivå med 2007 vad det gäller volymer och försäljning. Aktien rasade 9,6 procent till 33,90 kronor. Konkurrenten Note var samtidigt ned 2,7 procent till 81,50 kronor.

Oljebolaget PA Resources tappade 4,0 procent till 54,75 kronor efter att bolaget presenterat en något lägre novemberproduktion från Didon-fältet i Tunisien. Ventilationsbolaget Systemair föll 0,4 procent till 67,75 kronor. Bolaget uppvisade en vinsttillväxt på 20 procent på rörelsenivå. Förbättringen av resultatet är främst beroende på högre försäljningsvolymer, bättre kapacitetsutnyttjande och lägre försäljningsomkostnader.

Biophausia fick en köprekommendation av Dagens Industri, vilket fick aktien att stiga 17,2 procent till 5,85 kronor.

Nyhetsbyrån SIX

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Moberg Pharma
Annons från VECKANS FÖRETAG