Stabil utdelningsaktie

Det är svårt att bli upphetsad över Dunis servetter. Aktien är desto mer intressant.

KÖP. Konjunkturen står i zenit. Investerarna älskar cykliska bolag med kraftig medvind liksom snabbväxande småbolag i högriskklassen. Vad passar då bättre än att åter syna en bortglömd utdelningsaktie i servettbolaget Duni.

Efter att ha varit positivt ­inställda till bolaget och aktien sänktes rekommendationen till ”vänta” i början av maj i fjol (nr 18/2016). Aktien är sedan dess upp bara 5 procent jämfört med börsens 17 procent.

Innevarande år har rent operativt inletts lovande sett till försäljningen. Första halvåret var ökningen nära 7 procent, ­eller drygt 4 procent justerat för valutaeffekter. Dunis operativa resultat ökade emellertid med bara knappa 3 procent, vilket innebär press på marginalen. Huvudförklaringen stavas ­stigande priser på pappersmassa och plast, något Duni inte fullt ut kunnat kompensera. Enligt vd Tomas Gustafsson ska detta dock vara kompenserat från det tredje kvartalet, varpå den goda Europakonjunkturen borde ge bättre avtryck även på sista raden.

Nyligen aviserades att Tomas Gustafsson inom kort lämnar vd-jobbet för en ny anställning hos huvudägaren, Rune ­Anderssons Mellby Gård. Tar över gör Johan Sundelin som närmast kommer från vd-jobbet på texmex-företaget Santa Maria. Det är svårt att se att ­vd-bytet ska leda till någon ­större strategiförändring för ett väl­mående Duni. Om något så skulle vi önska oss ett lite högre förvärvstempo.

I slutet av våren aviserade Duni ett nytt, mindre förvärv i nyzeeländska Sharp Serviettes, som redan distribuerar Dunis produkter. I ett första skede förvärvas 80 procent, men Duni kommer att ta över hela ägandet under 2019–2021. Duni betalar här cirka 8 gånger rörelseresultat för ett bolag med cirka 15 procents rörelsemarginal och god tillväxt. Affären i sig adderar bara knappt 2 procents vinsttillväxt, men för ett Europatungt Duni med låg ensiffrig organisk tillväxt är sådana här förvärv till värderingsmultiplar klart under Dunis egen multipel viktiga och värdeskapande.

Trots att Duni under de senaste åren gjort ett antal mindre förvärv i framför allt Asien och Oceanien och delat ut generösa utdelningar på 5 kronor per aktie de senaste två åren, har bolagets skuldsättning sjunkit till nivåer som är klart lägre än när private equity-bolaget EQT satte Duni på börsen 2007.

Vid årsskiftet lär nettoskulden/ebitda-resultatet vara nere i dryga 1 – en halvering jämfört med 2007, tack vare ­stigande vinster och en vikande nettoskuld. En skuldsättning på 2 gånger ebitda-resultatet är inte alls orimligt givet Dunis stabilitet. I ett sådant läge skulle Duni ha ett utrymme på omkring 700 miljoner kronor att lägga på nya förvärv och/eller extrapengar till aktieägarna.

Vid sidan av möjligheterna som den starka balansräkningen och de goda kassaflödena ger så handlas Duni för närvarande med cirka 15–20 procents rabatt jämfört med en grupp internationella förpackningsbolag sett till p/e och ev/ebit.

Kompenserade råvarupriser under andra halvåret och en fortsatt god Europakonjunktur gör att det är upplagt för bättre organisk vinsttillväxt i Duni framöver. Lägg därtill möjligheterna som balansräkningen ger samt rabattvärderingen. När investerarna börjar blicka mot nästa utdelningssäsong ser vi goda möjligheter för en upp­värdering till åtminstone 135 kronor. Det gör inte Duni till något fynd eller någon kurs­raket, men det innebär tvåsiffrig avkastning till klart acceptabel risk. Besked om extrautdelning och/eller nya förvärv kan lyfta aktien ytterligare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.