Stålaktie utan glans
Vänta. Den 15 december förra året. SSAB kör i gång det nyinstallerade kontrollsystemet för strömförsörjningen till stålföretagets valsverk i Oxelösund.
– Vi blåste en transformator och fick skicka den till Norge för renovering. Sedan försökte vi igen 8 januari och då blåste vi två transformatorer, kommenterade SSAB-chefen Martin Lindqvist haveriet i samband med att han förra veckan presenterade bokslutskommunikén.
I februari kom valsverket slutligen i gång. Vad nettokostnaden för kortslutningen blir vet inte Martin Lindqvist ännu. Men de uteblivna intäkterna, enligt Affärsvärldens beräkningar, kan uppskattas till någonstans mellan 500 miljoner kronor och 1 000 miljoner kronor.
– Det var ABB:s installation och nu blir det en försäkringsfråga. Vi har precis börjat med det arbetet, säger Martin Lindqvist.
Haveriet till trots visar bokslutet att SSAB – efter fusionen med finländska Rautaruukki och neddragningar med 2 600 anställda samt en emission förra året på 5 miljarder kronor – nu fått näsan över vattenytan. Efter samlade förluster på över 6 miljarder kronor redovisar bolaget vinst i rörelsen för första gången på fem år.
Förutsättningarna är bättre än på många år. De värsta åren i branschen i Europa under efterkrigstiden kan därmed vara förbi. Tullmurar i USA och runt EU stänger ute billig kinesisk import samtidigt som priserna på stål kan ha bottnat under fjolårets tredje och fjärde kvartal.
SSAB-ledningen spår högre priser och högre marginaler under årets första halvår än under fjolårets andra halvår. Till och med överkapaciteten i Europa visar tecken på att minska, sedan italienska Riva lagt ned en anläggning. Också SSAB:s lilla masugn i Oxelösund, som legat i malpåse i fem år, kan hamna på historiens industrisoptipp. Den lär inte tändas igen, enligt Martin Lindqvist.
– Jag känner mig rätt positiv när jag tittar framåt, säger han och pekar på att efterfrågan på koncernens dyrare produkter, kylda stål, ser ut att bli högre framöver.
För tio år sedan nådde SSAB under några år makalösa rörelsemarginaler, kring 20 procent. Men att bolaget skulle nå upp till de historiska toppnivåerna igen förefaller inte bara osannolikt – utan helt omöjligt. För nästa år räknar vi med en rörelsemarginal på 5 procent.
Samtidigt är bolagets balansräkning, som ju byggdes upp under före vd:n Olof Faxander som slutade 2011, fortfarande omgärdad av misstro:
– Det redovisade egna kapitalet om 53 miljarder kronor kan jämföras med börsvärdet som uppgår till mindre än hälften av den summan.
– Goodwillposterna har under 2016 stigit till 30 miljarder kronor, upp från 28 miljarder året dessförinnan.
– Bolagets nettoskuld är fortfarande nästan 3 miljarder kronor högre än vad bolaget satt upp som mål. Här bedömer emellertid ledningen att bolagets kassaflöde ska fylla igen hålet i balansräkningen innan året är till ända.
I september i fjol bedömde vi att SSAB-aktien inte hade mer att ge efter en uppgång på 70 procent sedan botten. Helt fel, visade det sig, för sedan dess har A-aktien stigit ytterligare två tredjedelar till nivåer kring 39 kronor och blev den storbolagsaktie som gick bäst på börsen under fjolåret.
Efter kursrallyt är aktien högt värderad med p/e-tal på 29 och 16 för i år och nästa år. B-aktien är billigare vilket sänker p/e-talen till 24 respektive 13. Insiders gör inga affärer alls och någon utdelning är inte att vänta i år i alla fall.
Affärsvärlden höjer rekommendation till vänta. Köp på rekyler ner mot 31 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.