Stålbolag rusar på höjd rekommendation

Kurserna på Stockholmsbörsen har inlett stigande på torsdagen, stärkt av ett positivt marknadssentiment efter kinesiska inköpschefstal som visade uppgångar i maj.

SIX Generalindex var klockan 10.00 upp 0,2 procent till 433 medan OMXS30-index ökade 0,1 procent till 1.388 Omsättningen var 1,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 2,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Torsdagen bjuder på inköpschefsindex från en rad länder. Det för många länder viktiga kinesiska indexet noterade en uppgång till 49,7 i maj från 48,1 i april. Även det japanska inköpschefsindexet steg i maj, upp till 49,7 från 48,1 månaden innan.

Inköpschefsindexet för EMU visade samtidigt ett svagare utfall än väntat. Index kom in på 52,5 i maj, mot väntade 53,2. I april låg nivån på 53,4. Senare i dag väntas amerikanskt inköpschefsindex.

Marknaden tar också till sig Federal Reserves protokoll, från mötet 29-30 april, som offentliggjordes på onsdagskvällen. Protokollet visade dock ingen ny information utan banken håller fast vid tron att tillväxten kommer att förbättras. De flesta ledamöterna räknar också med att inflationen stiger till 2 procent inom ett par år.

Stålbolaget SSAB rusar i öppningen med 6,6 procent till 62,10 kronor. Aktien, som har gått hyfsat i år med uppgång på 26 procent, får stöd av Goldman Sachs som höjt aktierådet till convinction buy från neutral.

SSAB är tredje mest omsatta aktie i öppningen, efter Volvo och AstraZeneca. Volvo klättrade 0,8 procent medan AstraZeneca sjönk 2,0 procent.

Bankerna utvecklas sämre än index. Nordea har i dag varit ute med rekommendationssänkningar på sina branschkollegor. Handelsbanken och Swedbank har sänkts till sälj från behåll, medan SEB numera har rådet behåll mot tidigare köp. Handelsbanken backade 0,5 procent, Swedbank sjönk 0,5 procent och SEB föll 0,8 procent.

Dagens Industri har i dag en artikel om de tre stora säkerhetsbolagen på börsen: Assa Abloy, Loomis och Securitas. Av dessa tre pekas Securitas ut som en underdog för det kommande årets vinnare. Securitas aktie steg 0,4 procent. Assa Abloy och Loomis var upp 0,03 respektive steg 0,5 procent.

Bland dagens rapporterare föll både Opus och Proffice med 3,3 respektive 4,8 procent.

Kinnevik kan tilldra sig intresse i dag med tanke att bolaget anordnar kapitalmarknadspresentationer om Rocket Internet och utvalda e-handelsbolag, bland andra Zalando. B-aktien steg 1,5 procent.

På dagens agenda har vi i eftermiddag att se fram emot amerikansk veckostatistik över arbetssökande och försäljning av befintliga hus.    

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

OMX Stockholm 30            

1388    

+0,1    

+4,1

SIX Generalindex            

433    

+0,2    

+6,3

SIX Avkastningsindex         

783    

+0,2    

+9,7

SIX Sverige cykliskt 15      

383    

+0,6   

+12,1

SIX Sverige defensivt 15     

437    

-0,2    

+8,9

SIX Volatilitetsindex       

11,5    

-5,3    

-5,6

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.