Starbucks vinnare i EU-domstolen

EU-domstolen upphävde på tisdagen EU-kommissionens beslut att kräva att Starbucks betalar tillbaka 30 miljoner euro i otillåtet statsstöd till Nederländerna.

Det tillkännagav domstolen i ett pressmeddelande.

Kommissionens beslut i oktober 2015 ingår i en serie beslut om vad kommissionen anser ha varit otillåtna förhandsbesked till en rad multinationella företag.

”Kommissionen har inte visat att det finns en ekonomisk fördel”, skrev domstolen i pressmeddelandet.

På tisdagen godkände däremot EU-domstolen kommissionens beslut om otillåtet statsstöd från Luxemburg till Fiat Chrysler, ett beslut som också kom i oktober 2015.

”I dagens dom bekräftar tribunalen (en instans i domstolen) giltigheten i kommissionens beslut”, skrev domstolen i ett pressmeddelande.

Sedan juni 2013 har kommissionen undersökt flera EU-länders förhandsbesked för olika stora företag.

Bland företag som kommissionen har fattat liknande skattebeslut mot finns Apple, Amazon och Engie (tidigare GDF Suez), som dock inte berördes av tisdagens domar.

För närvarande pågår också undersökningar mot McDonald’s och Ikea. Kommissionen inledde sin fördjupade undersökning av Ikea i december 2017.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.