Starkt veckoslut på Wall Street

En jobbrapport som visade på sysselsättningsökning i linje med förväntningarna och låga löneökningar lyfte stämningen på USA-börserna i veckoslutet.
Starkt veckoslut på Wall Street - wall-street-700_binary_6946915.jpg

Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex 1,4 procent högre vid 26.570. Även det bredare S&P 500 och Nasdaqs kompositindex var upp 1,4 procent till 2.951 respektive 7.982.

Antalet sysselsatta i den amerikanska ekonomin ökade med 136.000 personer i september, jämfört med förväntningar om 148.000. Arbetslösheten sjönk samtidigt till lägsta nivån på 50 år, 3,5 procent.

Löneökningarna var oförändrade jämfört med föregående månad och kom i på 2,9 procent jämfört med september 2018. I båda fallen 0,3 procentenheter lägre än väntat.

”Det var inte starkt nog för att röra Fed bort från sänkningsplanerna i slutet av oktober, men inte svagt nog för att leda till oro kring arbetsmarknaden eller konsumenterna”, sade Shawn Snyder, chef för investeringsstrategi vid Citi Personal Wealth, till Reuters.

Enligt CME Groups Fed Watch Tool är sannolikheten för en sänkning vid Feds oktobermöte nästan knappt procent, att jämföra med 40 procent i måndags innan dyster industridata. När Fed sänkte räntan i september, för andra gången i år, hette det att framtida sänkningar skulle vara databeroende.

Bland enskilda aktier stod datortillverkaren Hewlett-Packard ut med störst nedgång i S&P 500. Bolaget meddelade att det varslar mellan 7.000 och 9.000 anställda, motsvarande 16 procent av den totala arbetsstyrkan i enlighet med en omställningsplan avsedd att dra ner på kostnader. Aktien var ned 9,6 procent.

Apple-aktien var upp 2,8 procent. Enligt rapporter i en japansk tidning har Apple bett sina leverantörer av komponenter till Iphone 11 att öka produktionen med upp till 10 procent.

Räntan på den amerikanska tioåringen var en punkt ned vid 1,52 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour
Annons från Moberg Pharma