Stefan Ingves: Olämpligt att ta bort amorteringskravet

Sverige får leva med att inflationen blev högre än vad Riksbanken trodde och att det var en felbedömning. Det säger avgående Riksbankschef Stefan Ingves till Aftonbladet.
Stefan Ingves: Olämpligt att ta bort amorteringskravet - ingves-bostad-700_binary_6874379.png

På frågan om han är självkritisk till att Sverige under en lång period använt sig av minusränta och extremt låga räntor svarar Stefan Ingves:

”Inte om vi beaktar att vi haft en för låg inflation länge och att vi gick in i en pandemi som ingen varit med om tidigare. Där gjorde vi vad vi kunde för att hålla igång svensk ekonomi. Sen får vi leva med att inflationen blev högre än vad vi trodde och att det var en felbedömning. För mig är det viktigaste vad vi visste när besluten fattades och inte vad vi vet nu när vi har facit”.

Ingves betonar också att det ibland verkar glömmas bort att Riksbankens mål är inflationsmålet, och besluten grundar sig på detta och inte exempelvis bostadsmarknaden.

Riksbankschefen är också kritisk till att de fyra regeringspartier som nu förhandlar om regeringsmakten gick till val på att förändra amorteringskraven.

”Det är en olämplig åtgärd som skadar Sverige om man genomför det. Man måste ha klart för sig att vi har enormt stora bolån i svensk ekonomi och hela bolånemarknaden utgör en risk för ekonomin. Det vore en djupt olycklig signal till omvärlden att säga att så fort det blev lite dyrare att låna så ska man sluta amortera”, säger han och menar att det kan få större effekter än man kan tro.

Ingves är inte lika kritisk till att man ger ut ett elprisstöd, utan ser det som en metod att hantera vintern.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG