FI-chefen: Det vore väldigt dåligt att slopa amorteringskravet

Det vore en väldigt dålig åtgärd att slopa eller justera amorteringskravet, anser avgående FI-chefen och blivande Riksbankschefen Erik Thedéen.
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen vill inte att amorteringskravet slopas. Foto Pontus Lundahl / TT

Amorteringskravet avhandlas när Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen intervjuas i Ekots lördagsintervju.

Inflationen är hög och hushållens räntekostnader har stigit. Det har i sin tur gjort att frågan om amorteringskravet blivit en politisk fråga.

Thedén har två argument till att ett justerat eller slopat amorteringskrav är en dålig idé.

Han tycker dels att ett slopande av amorteringskravet är ett ”trubbigt verktyg”.

”Det är bara hälften av de svenska hushållen som har bolån, och oftast är det de med ganska goda inkomster”, säger han bland annat i Ekots lördagsintervju.

Han säger också:

stefan ingves
Riksbankschef Stefan Ingves.
Foto Anders Wiklund / TT

”Vill vi klara av de med lägst marginaler är det här en väldigt dålig åtgärd, då finns det många mycket bättre åtgärder som finanspolitiken kan komma med”.

Thedén kommer också in på penningpolitiken. Under pandemin slopades amorteringskravet tillfälligt. Men då drog Riksbanken och finanspolitiken åt samma håll.

”Felaktig åtgärd att använda amorteringskravet”

Nu för Riksbanken istället en åtstramande penningpolitik.

”Nu är det ett annat läge. Att använda amorteringsverktyget i samma riktning som under pandemin vore helt enkelt en felaktig åtgärd”.

Erik Thedéen har under åren som chef på FI infört amorteringskravet i två omgångar. Från och med årsskiftet ska han istället ta över uppdraget som Riksbankschef efter Stefan Ingves.

Den avgående S-regeringen har tidigare gett Finansinspektionen uppdraget att utvärdera amorteringskravet.

”Nu stiger räntorna och bostadspriserna faller. Då tycker vi det är på sin plats att återvända och se över amorteringskravet igen”, har Max Elger, finansmarknadsminister, tidigare sagt till Afv.

Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson föreslog redan i augusti – innan S-regeringen gav uppdraget till FI – att amorteringskravet borde ses över.

”Här är alltså en uppmaning till något piggt parti i jakt på läckert valfläsk. Kampanja för att slakta amorteringskrav! Hundratusentals bostadsägare kommer tacka er. Och bostadspriserna behöver inte rasa lika mycket som annars”, skrev Peter Benson här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets