Stefan Ingves: Tio räntehöjningar är realistiskt

Riksbanken kan inte sitta med "armarna i kors" och inflationsuppgången har skapat ett nytt läge för den svenska ekonomin. Det säger riksbankschefen Stefan Ingves i en lång intervju med Dagens industri, Di.
Stefan Ingves, Riksbanken räntan
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Claudio Bresciani / TT
Intervjun gjordes före inflationssiffrorna för mars, en siffra som var högre än väntat.

Ingves uppger att penningpolitiken inte kan göra något åt den höga inflationen som Sverige har just nu. Fokus ligger på att se till att den inte biter sig fast. Han uppger också att det är sannolikt så att höjda räntor slår hårdare än vad de gjort historiskt, vilket gör att räntan kanske inte behöver höjas lika mycket som den gjort historiskt.

Terminerna indikerar nästan tio höjningar fram till årsskiftet 2023/2024. På en fråga om det är realistiskt givet räntekänsligheten svarar Ingves ”det ska nog fungera”.

Han uppger också att man bör räkna med att den svenska tillväxten blir lägre.

”Det är lätt att vänja sig vid väldigt höga tillväxttal. De nivåer vi sett under pandemiåterhämtningen har varit extrema och långt över vad svensk ekonomi i genomsnitt förmår. Det är därför rimligt att anta att vi får en period med lägre tillväxt. Det betyder inte att vi ser framför oss att det skulle gå dåligt för svensk ekonomi”, säger Ingves. Han är inte orolig för en recession.

Vidare betonar han också att det är inflationen som är det viktiga för Riksbanken, även om ekonomin skulle falla.

”Ja. Vi har hållit på med det sedan 1990-talet. Det råder ingen tvekan om vad vårt uppdrag är.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets