Stenbeck 800 Mkr rikare på två veckor

Jan Hugo Stenbecks nyårsfyrverkeri vid Gamla Stan blev startskottet för en flygande start på hans tele- och mediaimperium år 2001. Hittills är det storslam för hans innehav som alla gått bättre än Stockholmsbörsen i snitt. På två veckor har Stenbeck blivit 800 Mkr förmögnare.

I dagarna är det positiva tongångar på Jan Hugo Stenbecks ledningscentral Skeppsbron 18. Samtliga bolag har brutit fjolårets kursnedgång och utvecklats bättre än de 2 procent som Stockholmsbörsens generalindex mäktat med i år. Totalt har Stenbecks portfölj av större bolag stigit med 15 procent. I de flesta fall ligger positiva nyheter från bolagen bakom kursuppgångarna.

Att Stenbecks teleoperatör Netcom skulle vinna en UMTS-licens var ingen högoddsare för aktiemarknaden. Men det var bolagets oheliga allians med ärkefienden Telia för att bygga tredje generationens mobilnät. Inte desto mindre har det tolkats som en pangaffär för i första hand Netcom. Bolaget bedöms få betydligt lägre investeringskostnader för uppbyggnaden av UMTS-nätet och snabbare få tillbaka satsade pengar än vad aktiemarknaden tidigare trodde. Därför har investerarna handlat upp Netcomaktien med 13 procent sedan årsskiftet.

Allra bäst har den globala teleoperatören och investerbolaget Millicom utvecklats. I förra veckan rapporterade Millicom om rekordtillväxt i antalet abonnenter under det fjärde kvartalet. Glädjen späddes på med ny GSM-licens på den indonesiska ön Sumatra. Millicom har sedan tidigare verksamhet i Asien, Latin Amerika, Ryssland och Afrika. Det fick aktien att vända starkt uppåt och har i år klättrat med 34 procent.

Av Stenbecks två maktbolag Invik och Kinnevik är det Kinnevik som går starkast för närvarande. Flera positiva nyheter har fått upp kursen med 22 procent i år. Dels har bolagets två största innehav, Millicom och Netcom, klättrat på Stockholms- respektive Nasdaqbörsen. Att bolagets VD, Vigo Carlund, köpte in resten av dotterbolaget och call-centerföretaget Transcom var också något som fick upp smilbanden på investerarna. Det anses som första steget mot en börsnotering och Stenbecks specialitet, skattefria utdelningar av bolag till aktieägarna och inte minst till sig själv.

Enligt ett pressmeddelande från spelföretaget Cherryföretagen, där Kinnevik är huvudägare, tänker Cherryföretagen att göra just detta. Till bolagsstämman ska styrelsen föreslå att Net Entertainment delas ut, ett helägt dotterbolag som utvecklar spel för internet och mobiltelefoner. Stenbecks andra maktbolag Invik har gått sämre och bara stigit 3 procent i år.

MTG, Stenbecks mediakoncern, har också vind i seglen. Förra veckan meddelade bolaget att nyförsäljningen av digital-TV-paraboler varit mycket god vilket överträffade allas förväntningar. MTGs hot att ta betalt för boxarna är också en taktik som tycks fungera för att störa den statliga konkurrenten Boxer. Aktien rusade upp på beskedet och har i år stigit med 22 procent.

Gratistidningen Metro är ett innehav i Stenbecks stall. I första hand via Kinnevik och Invik men också direkt. Aktien har stigit med 3 procent i år.

Så har Jan Stenbecks innehav utvecklats i år Millicom 34 procent Kinnevik 22 procent MTG 22 procent Netcom 13 procent Invik 3 procent Metro 3 procent Stockholmsbörsens generalindex 2 procent

Så här mycket är Jan Stenbecks innehav värt Inom parantes ägarandel (röstandel, kapitalandel), procent Netcom 1 700 Mkr (9,6 och 2,7) MTG 1 500 Mkr (19,3 och 7,3) Invik 1 400 Mkr (43,5 och 23,8) Kinnevik 1 100 Mkr (24,5 och 7,7) Millicom 400 Mkr (2,9 och 2,9) Metro 200 Mkr (7,1 och 3,7) Totalt 6 300 Mkr

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.