Stigande järnmalmspriser lyfter gruvbolag

De stora gruvbolagen steg i australisk handel på onsdagen med draghjälp av de högsta järnmalmspriserna på fem år.

Järnmalmsterminerna fortsatte under natten upp för tredje dagen i följd på den kinesiska Dalianbörsen, nu med 2,5 procent. Andra terminer i regionen backade något efter stora uppgångar på tisdagen. Basmetallpriserna i övrigt visade inga stora rörelser på onsdagsmorgonen.

Uppgången har fått bränsle av uppgifter tidigare i veckan om att Kina avser att lätta på restriktionerna kring hur lokala myndigheter kan spendera pengar som tagits in genom speciella obligationsförsäljningar, vilket tolkats som en form av stimulansåtgärder.

Förhoppningar om kinesiska stimulanser har också gett ståltillverkare världen över en skjuts uppåt. På tisdagen steg till exempel jätten Arcelor Mittal över 6 procent och SSAB A 2,5 procent.

På börsen i Australien steg Fortescue, en stor järnmalmsproducent nästan 6 procent, medan BHP avancerade knappt 3 procent och Rio Tinto omkring 2 procent.

I Sverige är de största järnmalmsproducenterna som LKAB och Kaunis Iron inte börsnoterade.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här